Βελτιωμένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες των Ταμείων

Bελτίωση των όρων και αύξηση των δόσεων της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων, προκειμένου να εισρεύσει, βάσει ενός ρεαλιστικού σχεδίου, χρήμα στα Ταμεία και να μην οδηγηθούν περισσότερες επιχειρήσεις και αυτασφαλισμένοι σε διαγραφή από τα μητρώα τους, πρότεινε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην τρόικα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η διαφορά της πρότασης από εκείνη της περασμένης άνοιξης, όταν ήταν σε εξέλιξη η οριστικοποίηση της «νέας αρχής» με την οποία ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 31.12.12, εδράζεται σε δύο σημεία. Πρώτον, στην τεκμηρίωση των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η ρύθμιση στην οποία επέμεινε η τρόικα και τελικώς εφαρμόστηκε απέτυχε και δεύτερον, στην καλύτερη προετοιμασία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και δευτερευόντως του ΟΓΑ να θέσουν υπό έλεγχο την προβληματική -επί δεκαετίες- διαχείριση των εισφορών. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην υφιστάμενη ρύθμιση μόνο 15.000 οφειλέτες κατόρθωσαν να ενταχθούν, όταν με την αρχική πρόβλεψη αναμενόταν να ανταποκριθούν τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις.

Επίσης, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα ληξιπρόθεσμα προβλέπει το ανώτατο ποσό μηνιαίας δόσης να μην υπερβεί τα 15.000 ευρώ. Το κατώτατο, για μεν το ΙΚΑ προτείνεται να είναι στα 200 ευρώ, για δε τα άλλα Ταμεία στο ποσό των 50 ευρώ. Κίνητρο για να αποδώσει η ρύθμιση των 72 δόσεων, θα είναι και η σύνδεση των επιστροφών ΦΠΑ με την απόδοση των οφειλόμενων ποσών. Μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο προβλέπει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Περιοδικές δηλώσεις

Σύμφωνα με τα όσα προτάθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση η ενεργοποίηση μιας νέας, περισσότερων μηνιαίων δόσεων, ρύθμισης θα γίνει αφού προηγουμένως μπει φραγή σε όλες τις ηλεκτρονικές αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργοδοτών και επιχειρήσεων που συνεχίζουν να έχουν αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα. Δηλαδή, πρώτα θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια θα κληθούν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Ταυτοχρόνως τίθενται σε εφαρμογή 9 ακόμη ρυθμίσεις. Από χθες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξετάζουν εάν όντως τα προτεινόμενα μέτρα θα κλείσουν τη «μαύρη» τρύπα των Ταμείων και θα αποφέρουν περίπου 1 δισ. ευρώ, όπως επιμένει η κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως, η προτεινόμενη ρύθμιση των 72 δόσεων αποτελεί προϋπόθεση για να δρομολογηθεί σταδιακά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Γιάννης Βρούτσης και Ροβέρτος Σπυρόπουλος επιμένουν πως η μείωση μπορεί να ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο, για ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 1,4% και μόνο σε εργοδότες που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ. Δηλαδή ως μέτρο επιβράβευσης και όχι ως μια γενική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Είναι αλήθεια ότι η τεκμηρίωση των στοιχείων που επιμελήθηκε η τριάδα (Βρούτσης, Σπυρόπουλος, Τουφεξής) είναι ένα από τα ισχυρά σημεία της διαπραγμάτευσης για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό στο ασφαλιστικό. Αλλωστε όλοι ανέμεναν πώς η τρόικα θα στεκόταν κριτικά, κυρίως απέναντι στα ειδικά Ταμεία, για τα οποία θα ζητούσαν περικοπές συντάξεων. Ομως τέτοιο θέμα, ακόμη, δεν ετέθη. Το εάν τελικώς αποδεχθούν τα μέτρα που παρουσίασε το υπουργείο και συναινέσουν σε μια πιο βελτιωμένη ρύθμιση για τις οφειλές θα εξαρτηθεί κυρίως από τα αποτελέσματα των τεχνικών ελέγχων στα οποία γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των μεγεθών που παρουσίασε ο κ. Γ. Βρούτσης. Οι απαντήσεις αναμένονται αύριο.

Εξοικονόμηση

Υπενθυμίζεται ότι οι εισπρακτικές πηγές που παρουσιάστηκαν στην τρόικα και, κατά την κυβέρνηση, απομακρύνουν την αναγκαιότητα περικοπών στις συντάξεις είναι οι εξής:

– Διασταύρωση (ηλεκτρονική) των υποβληθεισών δηλώσεων για εισφορές με τις πραγματικές καταβολές. Από χθες όσοι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές δεν μπορούν να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Το όφελος από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στα 300 – 350 εκατ. ευρώ.

– Συμψηφισμό των οφειλών με την επιστροφή ΦΠΑ για όσους ρυθμίσουν τα χρέη. Στόχος, τα 200 εκατ. ευρώ.

– Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε όσους εργοδότες δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους. Ηδη μεταβιβάστηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη των εργοδοτών στο ΙΚΑ και ακολουθεί ο ΟΑΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 εντάσσονται οι οφειλές στον ΟΓΑ και σε ΕΤΑΑ. Στόχος, η εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων.

– Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ με «μεταφορά» ασφαλισμένων. Στόχος το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

– Συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ. Το όφελος, 80 εκατ. ευρώ.

– Απευθείας αναγραφή από τα Ταμεία στη φορολογική δήλωση του ποσού της σύνταξης. Εξοικονόμηση, 80 εκατ. ευρώ.

– Είσπραξη εισφορών σε επικουρικά (ΕΤΕΑ) και εφάπαξ μέσω ΑΠΔ από την 1η Δεκεμβρίου. Στόχος 70 συν 60 εκατ. ευρώ.

Πηγή.  www.forologikanea.gr