Από 1.400 ευρώ και άνω φόρος για όλους τους επαγγελματίες
Σε επιχειρηματικά και οικογενειακά «κραχ» οδηγεί το νέο σύστημα φορολόγησης που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013. Παρότι η χρονιά κλείνει με ύφεση της τάξεως του 3,8%-4%, χιλιάδες μικρομεσαίοι βρίσκονται με χρέη σε Δημόσιο και, από την άλλη, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές έχουν ήδη κατεβάσει ρολά ή κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην αγορά τρώγοντας από τα έτοιμα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να τους δώσει τη χαριστική βολή το 2014, επιβάλλοντας φόρους 26% και άνω για εισοδήματα και κέρδη που δεν υπάρχουν! Η Εφορία θα τα υπολογίσει από μόνη της με τεκμαρτό και «αντικειμενικό» τρόπο, σε συνδυασμό με το τέλος επιτηδεύματος αλλά και την κατάργηση των αφορολογήτου για τα παιδιά τους.
Φόρος 26% και άνω για όλους
Από την παγίδα που έχουν στήσει κυβέρνηση και τρόικα μοιάζει να μην ξεφεύγει κανείς. Υστερα από έξι χρόνια ύφεσης, όποιος είχε επιχείρηση ή άσκησε ελεύθερο επάγγελμα μέσα στο 2013 θα πληρώσει φόρο και άλλα 1.400 ευρώ τουλάχιστον το 2014, ακόμα και αν υπήρχαν ζημίες ή εισοδήματα κάτω από 3.000 ευρώ συνολικά μέσα στη χρονιά. Αν τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλά ή αρνητικά, το υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Στη συνέχεια θα φορολογηθούν με το παράλογο σύστημα που προβλέπει ο φορολογικός νόμος 4110/2013, δηλαδή με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, αν κάποιος άνοιξε επιχείρηση το 2013, θα πληρώσει ατόφια και την προσαύξηση 55% λόγω της επιβολής «προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους» – οι παλαιότεροι ίσως δουν κάποια ελάφρυνση λόγω της προκαταβολής που πλήρωσαν ήδη φέτος με βάση τα εισοδήματα του 2012.
Τα μέτρα αυτά, όπως και το τέλος επιτηδεύματος, υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης φοροδιαφυγής στους εμπόρους και επαγγελματίες, καθώς σχεδόν 600.000 έχουν καταφέρει να μείνουν πλήρως αφορολόγητοι, συχνά «μαγειρεύοντας» λογιστικά τα κέρδη τους. Ωστόσο αδικούν και πλήττουν άγρια όσους ευσυνείδητους δεν ήθελαν ή φοβήθηκαν να φοροδιαφύγουν κατά το 2013. Πάντως, όλοι ανεξαιρέτως, όσο χαμηλό εισόδημα κι αν δηλώσουν, το 2014 θα πληρώσουν φόρο σαν να είχαν κέρδος τουλάχιστον 3.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης που ορίζει η Εφορία για κάθε φορολογούμενο. Ο φόρος ξεκινά από 26% και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή προκύπτει αυτομάτως ένα ποσό 780 ευρώ για όλους!
Με την προκαταβολή φόρου 55% που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι είχαν κέρδη 3.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με άλλα 429 ευρώ. Αν υπόκειντο σε παρακράτηση φόρου 20%, όσοι είχαν πραγματικά τα εισοδήματα αυτά θα έχουν προκαταβάλει και τουλάχιστον 600 από τα 1.209 ευρώ, οι υπόλοιποι όμως (έμποροι και βιοτέχνες κυρίως) θα κληθούν να πληρώσουν μια κι έξω ολόκληρο το ποσό, το οποίο, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, εκτοξεύεται στα 1.859 ευρώ.
Ωστόσο, η Εφορία δυστυχώς δεν περιορίζεται σε αυτά. Αν ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας με δύο παιδιά ζει σε ένα σπίτι 80 τ.μ., τότε το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται κατά 3.200 ευρώ. Για συνολικό εισόδημα 6.200 ευρώ πρέπει να πληρώσει και άλλα 832 ευρώ, δηλαδή συνολικά 2.691 ευρώ σε φόρους στο Δημόσιο! Αντιθέτως, φέτος, για εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ έμενε πλήρως αφορολόγητος λόγω των παιδιών που τον βάραιναν φορολογικά. Αν είχε και αυτοκίνητο, δεύτερο σπίτι κ.λπ., τότε θα αυξανόταν ανάλογα και το τεκμαρτό εισόδημα, φτάνοντας σε συντελεστές φορολόγησης έως και 40,3%. Το παράδοξο πάντως είναι ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης, με δηλωθέν ή τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα υψηλότερο από 65.000-70.000 ευρώ, οι υπόχρεοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με φέτος.
Πηγή: www.newmoney.gr