Έρχονται 32 νέα μέτρα

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τριανταδύο νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2014. Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έχουν σταματήσει, παρόλα αυτά, ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με εκπροσώπους των δανειστών για συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το περιεχόμενο των μέτρων ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται από το οικονομικό επιτελείο και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε αύξηση φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, περικοπές δαπανών και αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αποδείξει στην τρόικα ότι το κενό δεν θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς θα μηδενιστεί με την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Από την άλλη πλευρά η τρόικα ανεβάζει τον τελικό λογαριασμό σε 2 δισ. ευρώ καθώς αμφισβητεί την πρόβλεψη του περιέχει ο προϋπολογισμός του 2013 και το προσχέδιο του 2014 για επίτευξη πλεονάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπως ισχύουν σήμερα, και υπογράμμισε, ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων. “Θα γίνουν κατασχέσεις σε όσους δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές”, είπε.

Αναλυτικά οι 32 παρεμβάσεις που ετοιμάζονται, όπως τις καταγράφει η “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”:

1. Νέες αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ

2. Αύξηση τιμής εισιτηρίων ΟΣΕ και Προαστιακού

3. Αύξηση τιμής εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών

4. Διατήρηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμα τρία χρόνια

5. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 πήρε παράταση έως και τα εισοδήματα του 2016

6. Αύξηση τελών κυκλοφορίας

7. Φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα πάνω από 1929 κ.ε.

8. Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων

9. Κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας στο φόρο εισοδήματος. Η νέα κλίμακα θα ισχύει από το 2014 και προβλέπει μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους

10. Κατάργηση αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάσταση με έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ

11. Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων

12. Αλλαγή κλίμακας φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών. Κατάργηση αφορολόγητου των 5.000 ευρώ ενώ δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

13. Νέος φόρος ακινήτων που θα ενσωματώνει το χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα πρέπει να φέρει στα ταμεία 2,9 δισ ευρώ

14. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό

15. Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου

16. Αύξηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στη νησιά

17. Κατάργηση της έκπτωσης από ιατρικές δαπάνες

18. Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις

19. Περικοπές στα εφάπαξ

20. Απολύσεις 11.000 δημοσίων υπαλλήλων

21. Διαθεσιμότητα όσων υπαλλήλων δεν εντάχθηκαν στο μέτρο το 2013

22. Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης

23. Περικοπή δαπάνης για ιδιωτικά θεραπευτήρια

24. Μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από το 23%

25. Συγχωνεύσεις σχολείων

26. Συγχωνεύσεις εφοριών

27. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

28. Διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης Ταμείων όπως ο ΟΑΕΕ

29. Κλείσιμο ΔΕΚΟ που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς

30. Περαιτέρω περικοπή δημόσιων επενδύσεων, ακόμη και αναδρομικά απο το 2013

31. Αύξηση ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

32. Απελευθέρωση πλειστηριασμών

Στα άκρα η κόντρα με την Τρόικα

Ωστόσο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πότε και με ποιους όρους η ελληνική κυβέρνηση θα φθάσει σε τελική συμφωνία με την Τρόικα, καθώς, στην προκειμένη περίπτωση το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.

Βασικό “αγκάθι” πέρα από τις ενστάσεις των δανειστών για αρκετά ζητήματα και μέτρα είναι η διαφωνία στο δημοσιονομικό κενό με το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμούν ότι αυτό θα φθάσει στην χειρότερη περίπτωση στα 500 εκατομμύρια ευρώ και της Τρόικα να κάνει λόγο για κενό 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η κάλυψη του (δικού τους κενού) μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, ωστόσο, οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ εμμένουν στο κενό των 2,5 δισ. και απαιτούν να συμφωνηθούν νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο δηλώνει πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί νέα μέτρα και ετοιμάζει νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης αρχής γενομένης με την επικοινωνία που αναμένεται να έχει με την Άνγκελα Μέρκελ τις προσεχείς ημέρες.

(Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)