Θα παρακολουθούν τους μισθούς και τις συντάξεις μας με ένα κλικ

Νέο σχέδιο του υπ. Εργασίας με κωδική ονομασία “Άτλας”. Έρχονται τα ηλεκτρονικά ασφαλιστικά προφίλ ή αλλιώς το νέο Taxis, προκειμένου να παταχθεί η γραφειοκρατία. Αναλυτικά τα σενάρια
Τη δημιουργία ηλεκτρονικού ασφαλιστικού προφίλ για το σύνολο των κατοίκων της χώρας, μέσω του οποίου θα ελέγχεται το σύνολο του ασφαλιστικού βίου των πολιτών προωθεί το υπουργείο Εργασίας. 
Κάθε πολίτης θα “παρακολουθείται” μέσω του ΑΜΚΑ για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου του, ενώ μέσω του συστήματος “Άτλας” όλες οι σχετικές πληροφορίες θα καταχωρίζονται σε Ατομικό Ψηφιακό Λογαριασμό Ασφάλισης. 
Ηλεκτρονική πρόσβαση στον λογαριασμό του θα έχει οποιαδήποτε στιγμή ο κάθε ασφαλισμένος, ενώ κάθε φορά που θα διεκδικεί οποιαδήποτε παροχή από το Ταμείο του θα αναζητείται η πιστοποίηση του δικαιώματος από τον ατομικό του λογαριασμό. 
“Πρόκειται για ένα σπάνιο έργο που δικαιολογεί απολύτως τον τίτλο του”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το σύστημα θα είναι σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2015, όταν θα έχουν ενταχθεί στους λογαριασμούς όλες οι χειρόγραφες ασφαλιστικές καταστάσεις. 
Ήδη το 15% του έργου έχει υλοποιηθεί, ενώ τα στοιχεία των ασφαλισμένων από το 2001 και εντεύθεν μπορούν εύκολα να ενταχθούν, καθώς είναι σε ψηφιακή μορφή. 
Ωστόσο το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν 110 εκατομμύρια καταστάσεις ασφάλισης και αποδεικτικά πληρωμής από 17 ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικά 18 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης! 
Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό προφίλ θα περιλαμβάνει άμεσα και έμμεσα στοιχεία ασφαλισμένων, ενεργών και ανενεργών, όπως και των συνταξιούχων. Και αφορά όλα τα ταμεία κύρια, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ βοηθήματος.

Πηγή: www.news247.gr