Προσφορές για πετρέλαιο θέρμανσης

Σε… μπαράζ προσφορών έχουν επιδοθεί οι μεγάλες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών προσπαθώντας να… ζεστάνουν την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Άτοκες δόσεις και παραδόσεις κατ’ οίκον ακόμη και ποσότητες 300 λίτρων και μάλιστα με τιμές χαμηλές περιλαμβάνονται στο μάρκετινγκ των επιχειρήσεων. Επιπλέον επιχείρηση μαζί με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης δίνει δώρο και καύσιμα Ι.Χ. 

Την ίδια στιγμή ακόμη κι αυτό το πενιχρό επίδομα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο κανείς να το διεκδικήσει καθώς το ψηφιακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών που δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων δεν λειτουργεί. 
Ειδικότερα, πρώτη μέρα χθες της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, και σύμφωνα με την έρευνα της “Ημερησίας” η διακίνησή του παρέμεινε στα “χαρτιά”. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς των καυσίμων η καλοκαιρία, οι υψηλές τιμές και το χαμηλό επίδομα εμποδίζουν τη ζήτηση. 

“Δεν υπήρχαν παραγγελίες. Φοβόμαστε ότι οι καταναλωτές θα στραφούν και πάλι στις υπόλοιπες μορφές θέρμανσης καθώς αδυνατούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές”, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης. 

Αλλά και στελέχη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών τονίζουν πως “η ζήτηση την πρώτη μέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν ανύπαρκτη. Οι καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά κυρίως η ασθενική επιδοματική πολιτική αποτρέπουν τους καταναλωτές από το να παραγγείλουν ποσότητες”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά. 
Μάλιστα, πηγές του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας θεωρούν ότι υπήρχαν τα περιθώρια ακόμη και της κατάργησης των κριτηρίων και της χορήγησης σε περισσότερους του επιδόματος πετρελαίου. 
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες πρώτη μέρα διάθεσής του ήταν στα 1,27 ευρώ το λίτρο. Σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν οι εταιρίες εμπορίας. Στα πρατήρια της χώρας το εύρος των τιμών ήταν από τα 1,25 μέχρι τα 1,36 ευρώ το λίτρο. Στη Φλώρινα, τη Φωκίδα, την Καστοριά καιτη Μαγνησία μπορεί κανείς να συναντήσει το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών σε μία προσπάθεια να κερδίσουν καταναλωτές και να αυξήσουν τη ζήτηση προχωρούν σε μπαράζ προσφορών. Έτσι, μία από τις πρακτικές τους είναι να πουλάνε με τη χαμηλή τιμή των 1.000 λίτρων και ποσότητες 500 ακόμη και 300 λίτρων. Κάτι που πριν από χρόνια δεν έπρατταν. Επίσης έχουν συνάψει συνεργασίες με τράπεζες για την πώληση πετρελαίου ακόμη και με έξι άτοκες δόσεις. 

Από την έρευνα της “Ημερησίας”, προκύπτει ότι η ΕΚΟ ξεκίνησε χθες να πουλά το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή στα 1,272 ευρώ το λίτρο. Τιμή που ίσχυε και για τα 500 λίτρα. Η θυγατρική των “Ελληνικών Πετρελαίων” δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με έξι άτοκες δόσεις εφόσον έχουν κάρτες της Eurobank. 

Η AVIN βγήκε στην αγορά με τιμή τα 1,27 ευρώ το λίτρο. Τιμή τόσο για 1.000 όσο και για 500 λίτρα. Όπως έκανε γνωστό στην εφημερίδα το τμήμα παραγγελιών της εταιρίας οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα πληρωμών με 3 έως και έξι άτοκες δόσεις, εφόσον έχουν Visa πιστωτικές κάρτες. 

Η Shell έκανε πρεμιέρα με τιμή 1,275 ευρώ το λίτρο και μάλιστα πουλά ακόμη και 300 λίτρα. Οι πελάτες μπορούν εφόσον έχουν κάρτες Visa ή Mastercard να εξοφλούν το ποσό των παραγγελιών τους ακόμη και σε τέσσερις άτοκες δόσεις. 

Η BP διέθετε το πετρέλαιο προς 1,279 ευρώ το λίτρο για ποσότητες ακόμη και 500 λίτρων. Όσοι έχουν πιστωτική κάρτα της Alpha Bank και το πρόγραμμα Bonus μπορούν να διευκολυνθούν πληρώνοντας με έξι άτοκες δόσεις. 

Η Ελίν ξεκίνησε την πώληση πετρελαίου θέρμανσης με τιμή στα 1,27 ευρώ το λίτρο και με ελάχιστη παραγγελία τα 500 λίτρα. Οι πληρωμές γίνονται με έξι άτοκες δόσεις με Visa και Mastercard. 

Η Revoil επίσης έκανε ντεμπούτο στην αγορά με τιμές κοντά στα 1,27 ευρώ το λίτρο για ποσότητες άνω των 500 λίτρων. Η εταιρία δίνει τη δυνατότητα πληρωμής με έξι άτοκες δόσεις, ενώ για τις παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων δίνει δώρο προμήθεια καυσίμων αυτοκινήτων αξίας 10 ευρώ.

Πηγή:  www.imerisia.gr