Οσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα θέρμανσης

Πώς θα δοθεί το επίδομα. Η προκαταβολή και η πληρωμή του συνολικού ποσού. Αναμένεται η έγκριση της τρόικα για το σχέδιο. Αναλυτικοί πίνακες με το πόσα δικαιούνται οι φορολογούμενοι ανάλογα με τον τόπο διαμονής και την κατοικία.

Χωρίς την έγκριση της τρόικας αναφορικά με τη διεύρυνση των δικαιούχων αλλά και των επιστροφών πετρελαίου θέρμανσης έγιναν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να δημιουργήσει το έδαφος και για νέες τριβές με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πάντως, διαβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν κανονικά.
Το στόρι με το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος, πέρασε από αρκετές φουρτούνες. Αρχικά, το αίτημα μείωσης του ΕΦΚ κατά 15% προκάλεσε άμεση απόρριψη από την τρόικα. Έτσι, το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών έχασε το ένα σκέλος και απέμεινε η διεύρυνση των δικαιούχων επιστροφής φόρου, η αύξηση της επιστροφής από τα 28 στα 35 λεπτά ανά λίτρο και η καταβολή προκαταβολής του 25% του επιδόματος στους δικαιούχους.
Και σε αυτό το σχέδιο όμως η τρόικα απάντησε αρνητικά και χρειάστηκαν διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας έδωσε  διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα θα έχει «οροφή». Στον προϋπολογισμό του 2014 θα εγγραφούν 200 εκατ. ευρώ και αυτό θα είναι το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν υπερβαίνουν το συγκεκριμένο ποσό. Παρά τις διευκρινίσεις η τρόικα δεν άναψε το πράσινο φως, αλλά το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ανακοινώσεις.

Το επίδομα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου 580.000 νοικοκυριά θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Εισοδηματικά κριτήρια:
*  άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
*  έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
*  μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Περιουσιακά κριτήρια:
*  άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
*  έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
*  το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.
Γεωγραφικές ζώνες και ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι. Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας έως 120 τ.μ , στη Β’ Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ’ Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.
Αναλυτικά :
– στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία), όπου η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι στα 25 λίτρα/τ.μ. κατοικίας, θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ (από 840 ευρώ).
– στη Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου), όπου η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα/τ.μ., θα ανέλθει στα 630 ευρώ (από 504 ευρώ).
– στη Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα), με επιδοτούμενη κατανάλωση τα 8 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 336 ευρώ (από 269 ευρώ).
– στη Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού), με επιδοτούμενη κατανάλωση τα 5 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 210 ευρώ (από 168 ευρώ).
Με  το νέο σύστημα που θα ισχύσει οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το επίδομα θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν το 25%, ώστε να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ με τις αγορές ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που θα ακολουθούν και την ηλεκτρονική κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών θα πιστώνεται σταδιακά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το υπόλοιπο 75% του επιδόματος.
www.euro2day.gr