Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου

Να ανακοινώσει τα νέα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου μέσα στην εβδομάδα, πριν ξεκινήσουν οι παραγγελίες της χειμερινού περιόδου, τρέχει τώρα η κυβέρνηση. Αν και η σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα καταθέσει μέσω email στην Τρόικα προς έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων για να μην επαναληφθεί και πάλι το φαινόμενο να φτάνουν στους πολίτες μόλις το ένα τρίτο από τα κονδύλια που προϋπολογίζονται, όπως συνέβη πέρυσι όπου οι αιτήσεις έφτασαν στα 80 εκατ. ευρώ ενώ διατίθεντο 250 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα αναμένεται να αυξηθεί έως και τις 30.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα κάτω από το οποίο χορηγείται το επίδομα πετρελαίου. Έτσι υπολογίζεται να καλύπτονται περίπου το 90% ή και παραπάνω από όσους το ζητούν.

Επιπλέον θα «χαλαρώσει» και το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτου. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται ότι είναι άδικο να χάνει κάποιος το επίδομα επειδή έχει ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, λόγω τεκμηρίου, εάν είναι μικρής εμπορικής αξίας, ενώ την ίδια ώρα μπορεί κάποιος άλλος να το λαμβάνε επειδή έχει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο με «τούρμπο» κινητήρα μικρότερου κυβισμού.

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι από τις 15 Οκτώβρη το πετρέλαιο θερμανσης θα διατίθεται φθηνότερα από όσο την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή σε περίπου 1,30 ευρώ το λίτρο έναντι 1,35 που ξεκίνησε η διάθεσή του πέρυσι. Εκτιμούν δε ότι, εφόσον φτάσει και η επιστροφή φόρου, ως επίδομα, στους καταναλωτές, η χρήση του πετρελαίου μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική, οικονομική και ελκυστική λύση θέρμανσης στα σπίτια, σε σχέση με άλλες εναλλακτικές που δοκιμάστηκαν πέρυσι, με συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση και τα έσοδα από ΦΠΑ για το κράτος.

Πηγή: www.newmoney.gr