Τεκμήρια τέλος από το 2014

Στην κατάργηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης θα προχωρήσει η Κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες στην εκπομπή “Στον Ενικό” δήλωσε πως τα τεκμήρια είναι άδικα και ως εκ τούτου θα καταργηθούν από το 2014 προκειμένου να αντικατασταθούν από το περιουσιολόγιο.

Η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα είναι ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος. Η υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι ήδη κατά 70% έτοιμη και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Στο περιουσιολόγιο εκτός από τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων θα καταγράφονται και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ (λογαριασμούς τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κ.α..).

Με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που πραγματοποιούμε, θα καταγράφεται στο έντυπο του «Πόθεν Έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση, ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες, που πραγματοποιούμε – μεταξύ άλλων – για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας της οικίας μας, τα τυχόν καταβληθέντα ενοίκια.

Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί για να καλύψει το πόθεν έσχες του.

www.News.gr