Άρχισαν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές σε Δήμους, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες

Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών προχωρούν δημόσιοι φορείς, όπως δήμοι, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εφορίες, για οφειλές που έχουν οι καταθέτες. Το φαινόμενο διογκώθηκε από το Σεπτέμβριο και τα σχετικά περιστατικά αυξάνονται καθημερινά.

Εκατοντάδες είναι -προς το παρόν- οι αποταμιευτές, που διαπίστωσαν ότι έλειπαν χρήματα από τον λογαριασμό τους. Σύντομα, μάλιστα, ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Οι περισσότεροι καταθέτες το ανακάλυψαν τυχαία.

 Και όταν ρώτησαν την τράπεζα να μάθουν που πήγαν τα λεφτά τους,  τότε τους ήρθε κεραμίδα.

Διότι η τράπεζα τους πληροφόρησε ότι «σήκωσε» τα χρήματα από το λογαριασμό τους, επειδή είχαν οφειλή στον Δήμο, ή σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικό ταμείο, ή σε εφορία. Και το έκανε έπειτα από σχετικό αίτημα δημόσιου φορέα, καθώς  έτσι προβλέπει ο νόμος.

Πώς γίνεται η κατάσχεση

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Έστω ότι έχετε απλήρωτη μία κλήση από δημοτική αστυνομία, ή οφείλετε Χ ποσό από νερό στον δήμο που διαμένετε, ή έχετε οφειλή από ΔΕΗ, τότε είναι πολύ πιθανό αν έχετε τραπεζική κατάθεση,  να δείτε το ποσό οφειλής να αφαιρείται από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι (μως η μεγάλη έξαρση σημειώθηκε το Σεπτέμβριο), οι τράπεζες  παραλαμβάνουν ομαδικά κατασχετήρια -από εφορίες, τελωνεία, δήμους, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία-, για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Τα αιτήματα είναι πολλά, μα πάρα πολλά. Υπολογίζεται ότι καθημερινά φτάνουν στις τράπεζες κατασχετήρια που αφορούν 500 και πάνω ονόματα.

Με τα κατασχετήρια ζητείται η  δέσμευση καταθέσεων και μάλιστα για ποσά που συνήθως δεν ξεπερνούν τα  150 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές, από λογαριασμούς νερού, ρεύματος, ακόμα και από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.

Δεν μπορεί να αντιδράσει

Ο καταθέτης  δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης, και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής, από τραπεζικό λογαριασμό.

Πρόκειται για τον ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων)  που προβλέπει την δέσμευση ποσού εις χείρας τράπεζας.

Πως γίνεται το νόμιμο «ξάφρισμα»:

Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο θα πρέπει να ελέγξει, αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι.

Αν είναι πελάτες της θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό -που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του καθένα.

Εντός 8ημέρου το πιστωτικό ίδρυμα  θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης.

Στη συνέχεια εντός 10  ημερών για να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον Δήμο, το ασφαλιστικό ταμείο κλπ.

Πηγή  www.money-money.gr