Έλεγχος σε μηνιαία βάση για τις πληρωμές εισφορών στο Ι.Κ.Α.

Έλεγχος σε μηνιαία βάση για τις πληρωμές εισφορών στο ΙΚΑ 

«Συναγερμό» για να κλείσουν οι «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής που στερούν έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ ετησίως από το ΙΚΑ και, σε συνδυασμό με την ύφεση, απειλούν να ρίξουν «έξω» τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2014 και να «ακυρώσουν» τη δρομολογημένη -με «οδηγό» το Μνημόνιο- μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης. 

Σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου αποφασίστηκε να ενταθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων και, παράλληλα με τους συνεχιζόμενους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να εφαρμοστούν δύο ειδικά μέτρα:

1ον. Να γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους (των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων) και των πληρωμών ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της καταβολής χαμηλότερων ποσών ασφαλίστρων. Οπως δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, «το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου».

2ον: Να επιβληθεί η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού, με βάση σχετικό νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί και υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός της εβδομάδας. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα το εκδίδουν νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3698/2008 που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ από τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» και στις αναμενόμενες απώλειες που θα έχει το ταμείο από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (1,3% το 2014, 1,3% το 2015 και 1,3% το 2016) εφόσον αυτές ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις (ο διοικητής του ΙΚΑ έχει προτείνει οι μειώσεις αυτές να αφορούν μόνο τους συνεπείς στις πληρωμές εργοδότες καθώς και όσους ρυθμίζουν και καταβάλλουν τις οφειλές τους). Για την επικείμενη μείωση, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, των εισφορών στα ευγενή – ενταγμένα στο ΙΚΑ ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014, ως «ισοδύναμο» μέτρο προβλέπεται, αντιθέτως, η «προσαρμογή» (δηλαδή μείωση) των συντάξεων σε ποσοστά που θα προσδιοριστούν με βάση αναλογιστικές μελέτες και υπολογίζεται ότι θα κινούνται μεταξύ 1% και 3%.

Πηγή. www.Taxheaven.gr