Έρχεται η ώρα των πλειστηριασμών

Η ώρα της κρίσης για τους πλειστηριασμούς, πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ενημέρωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι προτίθεται να θέσει προς συζήτηση το θέμα του ξεπαγώματος τους στη δεύτερη φάση του τρέχοντος ελέγχου, που τοποθετείται χρονικά για το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Όπερ σημαίνει ότι οι ελπίδες της κυβέρνησης για να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί το συγκεκριμένο εμπόδιο, στην πράξη, αποδεικνύονται φρούδες.

Η τρόικα φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στην αρχική της πρόθεση, που κάνει λόγο για επανέναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών από τις αρχές του επόμενου έτους, εξέλιξη η οποία βρίσκει σύμφωνες και τις τράπεζες, οι οποίες φοβούνται ότι όσο παρατείνεται το “πάγωμα” τόσο θα συσσωρεύεται το πρόβλημα, το οποίο κάποια στιγμή θα “σπάσει” και οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή την αγορά ακινήτων ή, καλύτερα, ό,τι έχει απομείνει από αυτή.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αυτή τη διάσταση, ωστόσο βρίσκεται σε διελκυστίνδα, καθώς από την άλλη πλευρά μια απόφαση για ξεπάγωμα θα προκαλούσε μεγάλο πολιτικό κόστος. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι οδηγούμαστε σε μια συμβιβαστική λύση, με σταδιακή άρση του παγώματος, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

www.voria.gr