Προθεσμία 4 μηνών για να διορθώσετε ή να συμπληρώσετε το Ε9

Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του 2013 ακόμη και μετά την λήξη της προθεσμίας της 27ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δηλώσουν αλλαγές που επήλθαν το 2012 ή λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, θα έχουν οι φορολογούμενοι, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα γράφει το money-money.gr.

Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, πιθανότατα την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Φεβρουαρίου 2014.

Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν το Ε9 εμπρόθεσμα, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων, η οποία προβλέπεται με βάση μια υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2012 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013.

Πώς γίνεται η διόρθωση

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή:

1) «Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους. Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι  πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων».

2) Ο υπόχρεος δύναται, στον πίνακα 1 και στον πίνακα 2:

α) να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης,
β) να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.
Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης, απαιτείται η αναγραφή, στο πεδίο σημειώσεων του φορολογουμένου, του λόγου μεταβολής της, τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

Πηγή: www.newmoney.gr