ΓΓΠΣ: Ειδικά ειδοποιητήρια σε 7.000 φορολογουμένους λόγω της εμπλοκής με το Ε9

Οι τραγελαφικές καταστάσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών λόγω κενών ασφαλείας στο Taxisnet αναγκάζουν τώρα τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να αποστείλει ειδικά ειδοποιητήρια σε περίπου 7.000 φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά το Ε9 στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προκάλεσε η εμπλοκή του συστήματος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε αλλαγές στην εφαρμογή του E9 προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητα του συστήματος που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν εξαιρετικά αργή.

Ωστόσο, αυτή η παρέμβαση στην παραμετροποίηση προκάλεσε κενό ασφαλείας με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που έμπαιναν με το ΑΦΜ τους στο Taxis για να υποβάλουν το Ε9 να βρίσκονται ενώπιον στοιχείων άγνωστων υπόχρεων, αλλά και άγνωστων ακίνητων που δεν είχαν καμία σχέση με τα δικά τους ακίνητα ή στοιχεία.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίσθηκε από την ΓΓΠΣ και επιδιορθώθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας Unisystems την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ήδη σε 7.000 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι, αλλά και λογιστές – φοροτέχνες είχαν προχωρήσει σε τροποποιήσεις Ε9 και σε διαγραφές δηλώσεων στοιχείων ακινήτων που δεν είχαν ορθά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των προβληματικών Ε9 και μέσα στην εβδομάδα θα ειδοποιήσει τους εν λόγω φορολογούμενους να διορθώσουν τις όποιες λανθασμένες μεταβολές.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι το τεχνικό αυτό πρόβλημα δεν είναι ούτε άγνωστης ούτε μεγάλης έκτασης και ξεκαθάρισε πως οι λανθασμένες μεταβολές θα διορθωθούν. Αναφορικά με το κενό ασφαλείας ζήτησε συγγνώμη από τους φορολογουμένους και διαβεβαίωσε ότι το σχετικό τεχνικό λάθος δεν μπορεί να το εκμεταλλευθεί κάποιος κακόβουλος.
Όπως, πάντως, σχολιάζει στην εφημερίδα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, “το πρόβλημα ανέκυψε διότι προσπαθούμε να κάνουμε ένα Zastava να τρέξει σαν Ferrari”, ξεκαθαρίζοντας πως η εφαρμογή του Ε9 σχεδιάστηκε προ ετών από τη  Unisystems με τη λογική ότι οι αιτήσεις δεν θα ξεπερνούσαν τις 15.000 ημερησίως…

Πηγή: www.newmoney.gr