Παράταση για το Ε9 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης Ε9, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού προηγουμένως πήρε το «ΟΚ» από την τρόικα.

Η παράταση αφορά όσους φορολογούμενους πρέπει να δηλώσουν μεταβολές που επήλθαν το 2012 στα στοιχεία των κτισμάτων (είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου) και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων.

Εφόσον δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μεταβολές (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές) οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων αυτών, δηλώνοντας πρόσθετες πληροφορίες που τους ζητούνται, όπως ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο αριθμός παροχής ρεύματος, το μήκος των προσόψεων σε δρόμους κ.λπ. Εφόσον, βέβαια επιθυμούν κάτι τέτοιο, μπορούν να το κάνουν.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο, εάν η πρώτη παράταση δεν επαρκέσει, να δοθεί ως τελική λύση, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, στο πλαίσιο της διαδικασίας ηλεκτρονικών διορθώσεων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ για το 2013.

Για όσους φορολογούμενους απαιτείται να υποβάλουν το Ε9 μόνο και μόνο για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατείχαν την 1η-1-2013 ή μόνο για να δηλώσουν ουσιώδεις μεταβολές που επήλθαν το 2012 στα στοιχεία των ακινήτων αυτών (λόγω αγορών, πωλήσεων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.), εξακολουθεί να ισχύει ως προθεσμία υποβολής του Ε9 η 14η Οκτωβρίου 2013.

Τεχνικά προβλήματα

Η υποβολή των δηλώσεων Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του «περιουσιολογίου», που λειτουργεί στην διαδικτυακή υπηρεσία ΤΑXISNET, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχει μετατραπεί σε … Γολγοθά για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και λογιστές.

Τις περισσότερες ώρες κάθε ημέρας, η εφαρμογή δεν επιτρέπει στους φορολογούμενους και τους λογιστές να εισέλθουν για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Αλλά και στα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία κάποιοι «τυχεροί» καταφέρνουν τελικά να εισέλθουν στην εφαρμογή, η υποβολή των δηλώσεων καθίσταται αδύνατη: το σύστημα τους «πετάει» έξω χωρίς να αποθηκεύει τα δηλωθέντα δεδομένα.

Για να αποσυμφορήσει κατά το δυνατόν το σύστημα, η υπηρεσία διέκοψε την πρόσβαση στον πίνακα 2 (εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου) για την υποβολή του οποίου η προθεσμία λήγει στις 14 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να προηγηθούν όσοι υποβάλουν αλλαγές στον πίνακα 1.

Χθες παρατηρήθηκε και ένα άλλο απίστευτο φαινόμενο: πολλοί φορολογούμενοι που κατάφεραν να μπουν στην εφαρμογή αντίκρισαν τα στοιχεία ακινήτων που ανήκουν σε άλλους φορολογούμενους σε άλλα μέρη της Ελλάδος.

Μάλιστα, η εφαρμογή τους έδινε τη δυνατότητα να … τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων των άλλων φορολογουμένων ή ακόμη και να τα διαγράψουν!

Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν καθιστούν πλέον αδύνατη την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων Ε9 από εκατομμύρια φορολογούμενους. Η νέα παράταση που αναγκάστηκε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι βέβαιο ότι δεν θα επαρκέσει ώστε να προλάβουν όλοι οι υπόχρεοι να υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις, αν δεν αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9.

www.money-money.gr