Χαράτσι στα εξοχικά της μεσαίας τάξης με το νέο φόρο ακινήτων – ποιοι ιδιοκτήτες “καίγονται”

«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγαλοϊδιοκτητών γης είναι το νέο σύστημα φόρου ακινήτων αφού μπορεί κάποιος να έχει εκτός σχεδίου οικόπεδο «πρώτη μούρη στο Καβούρι», αλλά θα πληρώνει Ενιαίο Φόρο όσο και οι ιδιοκτήτες σε μια μεσαία αστική περιοχή της Αττικής όπως η Πεντέλη (όπου υπάρχουν τιμές ζώνης των 450 ευρώ το τετραγωνικό).

Με το  σχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για το νέο φόρο, το βάρος του Ενιαίου Φόρου θα σηκώσουν 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με εκτός σχεδίου εξοχική κατοικία, αφού το νέο σύστημα τους «τιμωρεί» να πληρώσουν έως και το 6πλάσιο σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες γειτονικών οικοπέδων στην ίδια περιοχή που δεν έχουν κτίσει σπίτι.

Με βάση το σύστημα αυτό επιβαρύνονται δυσανάλογα όσοι έχουν αγροτεμάχια:

1.     σε «μεσαίες» περιοχές με ΑΒΑ (η τιμή που ορίζει η εφορία στις εκτός σχεδίου περιοχές) από 3 – 15 ευρώ ανά τετραγωνικό. Είναι τέτοια η κλιμάκωση, ώστε ο συντελεστής θέσης διπλασιάζει το φόρο για περιοχές όπως η Σαλαμίνα ή τον τριπλασιάζει για τον Κάλαμο, το Δήλεσι, τον Μαραθώνα και την Αρτέμιδα, όπου υπάρχουν από παλαιά εκατοντάδες χιλιάδες εξοχικά της μεσαίας τάξης.

2.      αν υπάρχει κτίσμα στο οικόπεδο, αφού τότε ο συνολικός φόρος 5πλασιάζεται.

Επιπλέον, το κτίσμα φορολογείται και ξεχωριστά με το φόρο ακινήτων (δείτε παραδείγματα εδώ).

3.      αν υπάρχουν «ρίζες» ελιές ή αν ο ιδιοκτήτης φύτεψε στο περιβόλι της αυλής του καρποφόρα δέντρα, η επιβάρυνση αυξάνεται 2 και 2,5 φορές!

4.      αν το οικόπεδο δεν είναι …«τυφλό»! Στο προσχέδιο του υπουργείου ορίζεται μια κρυφή επιβάρυνση ύψους 20%, αν το σπίτι έχει πρόσβαση σε δρόμο, ακόμα και αν δεν έχει πρόσοψη σε αυτούς –όπως αρχικά προβλεπόταν!

Αντιθέτως, τα «ρετιρέ» πέφτουν … στα μαλακά. Για παράδειγμα:

1.      Όσο «ακριβή» και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5. Ενώ δηλαδή φτάνει στο 3 για γη με αξία ΑΒΑ έως 15 ευρώ, έχει «ταβάνι» στο 3,5!

2.      Επιπλέον, αν σε ένα δημοτικό διαμέρισμα ισχύουν δύο τιμές ΑΒΑ (συχνά πολύ υψηλότερη  μία από την άλλη για την πιο προνομιούχο περιοχή του δήμου) και οι δύο φορολογούνται με βάση την  πιο χαμηλή. Έτσι για παράδειγμα, ενώ στη Βουλιαγμένη υπάρχει ΑΒΑ 90, λαμβάνεται υπόψιν ο χαμηλότερος (65) που ισχύει σε άλλα σημεία, σαν να ήταν δηλαδή περιοχές λ.χ. στην Πεντέλη, το Μαρούσι ή το Χαλάνδρι. Ούτως ή άλλως όμως, όποια περιοχή έχει ΑΒΑ πάνω από 20 (πχ Σαρωνίδα, Ραφήνα κλπ) φορολογείται ακριβώς το ίδιο (!) με συντελεστή δηλαδή 3,5.

Προβλέπεται συντελεστής απομείωσης για να πληρώνουν έως 50% λιγότερα όσοι έχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, πάνω από 500 στρέμματα.
Πηγή: www.newmoney.gr