Γιατί φεύγουν οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες

Ετοιμάζονται να… χαιρετήσουν δύο ακόμα μεγάλες εισηγμένες – Ποιοι είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ελληνικές εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Και τώρα, ποιος έχει σειρά; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τηνεπιχειρηματική κοινότητα, μετά την ανακοίνωση της Βιοχάλκο ότι μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο, για φορολογικούς και όχι μόνο λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι αντίστοιχο προγραμματίζεται και από τις διοικήσεις δύο ακόμα, μεγάλων, εισηγμένων στο ΧΑ, επιχειρήσεων, οι οποίες εξετάζουν τη συγκεκριμένη προοπτική εδώ και πολύ καιρό. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ανάλογη διαδρομή ακολούθησαν εταιρείες του μεγέθους της Coca Cola και της ΦΑΓΕ, χωρίς ωστόσο η αλυσίδα να τελειώνει εδώ.

Γιατί, όμως, οι διοικήσεις των ελληνικών “βαριών χαρτιών” παίρνουν αυτή τη μεγάλη απόφαση; Εκτός του φορολογικού, που είναι ένας καλός λόγος, αφού οι συντελεστές στο εξωτερικό είναι πολύ πιο φιλικοί σε σχέση με την Ελλάδα, υπάρχει και ο λόγος του δανεισμού. Εδώ και καιρό, οι ελληνικές εταιρείες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα γκισέ ακόμα και των ξένων τραπεζών, καθώς οτιδήποτε ελληνικό θεωρείται από τις τελευαταίες “καμένο”. Μεταφέροντας την έδρα στο εξωτερικό, αυτό το οποίο καταφέρνουν είναι να επανασυνδέονται με τις παραδοσιακές “γραμμές δανεισμού” τους, στην προσπάθεια που κάνουν για να επιβιώσουν.

www.Voria.gr