Κατάσχεση και στις θυρίδες για χρέη στο δημόσιο

Θέμα όχι μόνο ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν από χιλιάδες φοβισμένους για την τύχη των χρημάτων τους Ελληνες πολίτες το πιο ασφαλές καταφύγιο, αλλά και κατασχέσεων του περιεχομένου τους θέτει πλέον η τρόικα και ήδη έχει δώσει τις σχετικές εντολές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», οι δανειστές μας, σπάζοντας ένα τραπεζικό ταμπού ετών και λίγες ημέρες μετά τα πρώτα κατασχετήρια για οφειλέτες του κράτους που εστάλησαν προς τις τράπεζες, πέτυχαν από την πίσω πόρτα και με κάθε μυστικότητα να εγκριθεί το δικαίωμα παρέμβασης και ελέγχου στις τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο να θεωρείται δεδομένη η εκκίνηση ελέγχων και η επιβολή κατασχέσεων σε όσους οφείλουν χρήματα προς το Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πανικό σε χιλιάδες Ελληνες που, θέλοντας να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους χωρίς να τα βγάλουν εκτός συνόρων, επέλεξαν, χάνοντας τους τραπεζικούς τόκους, να κρύψουν τις οικονομίες τους σε θυρίδες.  Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη είναι και η αντίδραση των τραπεζών, καθώς θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει τη χαριστική βολή αφού αναγκάζει τους πελάτες τους είτε να διώξουν τα κεφάλαιά τους εκτός συνόρων με κάθε τρόπο, είτε να φυλάξουν τα χρήματά τους σε σεντούκια και κάθε άλλου είδους επικίνδυνες κρυψώνες.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της, στις 30 Ιουλίου 2013, προς τις τράπεζες, η ΓΓΠΣ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διαδικασία αποστολής των κατασχετηρίων των ΔΟΥ για οφειλέτες, ρητά αναφέρει ότι «σε επόμενο στάδιο θα γίνονται κατασχέσεις εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων για λογαριασμό του Δημοσίου από τις τραπεζικές θυρίδες». Στο σχετικό έγγραφο που έχει διανεμηθεί με χαρακτηρισμό «απόρρητο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και το οποίο σήμερα φέρνουμε στο φως, στην πρώτη κιόλας σελίδα του ρητά αναγράφεται ότι σε «επόμενο στάδιο» της διαδικασίας που ήδη ξεκίνησε προβλέπεται να υπάρχουν κατασχέσεις τραπεζικών θυρίδων. Η εν λόγω αναφορά γίνεται στο σημείο περιγραφής των τεχνικών προδιαγραφών-διαδικασιών με τις οποίες θα γίνονται οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρόκειται ειδικότερα για την παράγραφο ΙΑ’ στο σχετικό συνημμένο έγγραφο. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο νέο TAXIS, ενώ αναφέρεται βήμα-βήμα ο τρόπος που θα γίνονται οι κατασχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αναφορά, που ανοίγει ένα μείζον θέμα για χιλιάδες Ελληνες, δεν είναι η μοναδική. Επανάληψη της πρόθεσης ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων υπάρχει και στη σελίδα 8 του ίδιου απόρρητου εγγράφου, δείχνοντας χωρίς αμφιβολία ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα αποφάσισαν παρέμβαση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Πηγή: www.newmoney.gr