Έρχονται τροποιητικές e-δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Κάποιοι, όμως, ήδη έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν υποβάλει λανθασμένη φορολογική δήλωση και θα πρέπει να μεταβούν στην εφορία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Πρόκειται για μια ενέργεια η οποία θα τους ταλαιπωρήσει καθώς η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων γίνεται αποκλειστικά χειρόγραφα μέσω των εφοριών. Για να καταργήσει  και αυτόν τον γραφειοκρατικό λόγο επίσκεψης των φορολογούμενων στην εφορία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο προβλέπει την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος μέσω ίντερνετ και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς πρόστιμο.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τα εξής:

– οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις και ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet. Εφόσον βεβαία είναι πιστοποιημένοι σε αυτό και διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.  Ωστόσο, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους χειρόγραφα. Στην τελική του φάση το μέτρο θα προβλέπει την υποχρεωτική υποβολή μέσω ίντερνετ.

– αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική δήλωση από την οποία θα προκύπτει μείωση του οφειλόμενου φόρου σε σχέση με την αρχική δήλωση, τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο για την υποβολή της. Επίσης ο φορολογούμενος θα καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η μείωση του οφειλόμενου φόρου.

– αντίθετα δεν θα πληρώνουν πρόστιμο οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση από την οποία προκύπτει περισσότερος φόρος εισοδήματος σε σχέση με αυτόν που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά μόνο ο πρόσθετος φόρος και οι προσαυξήσεις. Αυτό θα ισχύει βέβαια στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος υποβάλλει οικιοθελώς τη φορολογική δήλωση, διότι στην περίπτωση που αυτή επιβάλλεται από την εφορία επειδή εντοπίσθηκε φοροδιαφυγή θα επιβάλλονται και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως της ερχόμενη Παρασκευή για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που έληξαν στις 30 Αυγούστου (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος).

Πηγή: www.capital.gr