Μέχρι το μεσημέρι η προθεσμία για τα χαράτσια, ακόμα και για όσους δεν παρέλαβαν εκκαθαριστικό

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Αυγούστου, τουλάχιστον 500.000 φορολογούμενοι πρέπει να έχουν καταβάλει την πρώτη δόση για 1 έως και 5 χαράτσια ταυτόχρονα, ακόμη κι αν δεν έχουν λάβει από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Συνολικά μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει περίπου 700 εκατ. ευρώ.

“Τυπώστε τα εκκαθαριστικά μέσω ίντερνετ”

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εκδώσει οδηγίες με τις οποίες έχει ζητήσει από όσους φορολογούμενους δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρώσουν μέχρι 30-8-2013 την πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και τον ΦΑΠ του 2012:

α) να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) και συγκεκριμένα μέσα από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα αυτά έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων PDF.

β) με βάση τους κωδικούς «Ταυτότητας Οφειλής» που αναγράφουν τα ηλεκτρονικά αυτά εκκαθαριστικά να σπεύσουν στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. μέχρι σήμερα το μεσημέρι για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση των παραπάνω οφειλών!

(Διαβάστε εδώ ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν και πώς μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις)

Διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ακινήτων

Οι οδηγίες αυτές, οι οποίες εστάλησαν σε πολλούς φορολογούμενους μέσω e-mail, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), η οποία απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Στις επιστολές της η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. κάνει λόγο για «κραυγές απελπισίας και αγανάκτησης», που «καταφθάνουν απ’ όλη τη χώρα από χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε πλήρη πραγματική αδυναμία να καταβάλουν με ελάχιστο περιθώριο χρόνου τα απίστευτα και αλλεπάλληλα ποσά που τους βεβαιώθηκαν ως οφειλές για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012».

Δεν έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά

Προσθέτει δε ότι «ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν παραλάβει ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα, και ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που έχουν πραγματική γνώση και πρόσβαση στα αναρτημένα στη Γ.Γ.Π.Σ. σημειώματα και τα εξοντωτικά ποσά οφειλών που προκύπτουν από αυτά».

“Εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες

Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. επισημαίνει ακόμη ότι ο ΦΑΠ «υπολογίζεται με δημευτικούς φορολογικούς συντελεστές, με εξωπραγματικές «αντικειμενικές αξίες» και επί της συνολικής περιουσίας των φορολογουμένων η οποία έχει απαξιωθεί πλήρως από την ίδια την παράλογη φορολογία», ενώ ακόμη και στην εφάπαξ εξόφλησή του, δεν παρέχεται ούτε ένα ευρώ έκπτωσης».

Καλεί δε τους παραλήπτες των επιστολών να επανεξετάσουν όλα τα παραπάνω δεδομένα στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου ενιαίου φόρου ακινήτων,  να προβούν «σε άμεση δίμηνη παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του ΦΑΠ 2011 και να ακολουθήσουν οι δόσεις του ΦΑΠ 2012» καθώς και «σε άμεση θέσπιση ουσιαστικής έκπτωσης σε όσους φορολογούμενους μπορούν ακόμη να προβούν σε συνολική εξόφληση του φόρου».

Τα αιτήματα της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

Η Π.ΟΜ.ΙΔΑ. ζητά επίσης από την κυβέρνηση:

-Να επεκτείνει κάθε ρύθμιση αναστολής πλειστηριασμών κατά ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα, και στους πλειστηριασμούς λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, που σε λίγο ΑΥΤΟΙ θα είναι το κυρίαρχο κοινωνικό πρόβλημα,

-Να θεσπίσει τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων ακίνητης περιουσίας με μονομερή εκχώρηση ακινήτων προς το Δημόσιο και

-Να καταργήσει τις ποινικές συνέπειες σε βάρος όσων οφείλουν φόρους από κατοχή ακινήτων  (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ.), όχι μόνον γιατί είναι ντροπή να ισχύει τέτοια νομοθεσία σε βάρος των «νοικοκυραίων» της χώρας αυτής, αλλά και γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει αρκετές φυλακές για να την εφαρμόσει.

Πηγή.  www.money-money.gr