ΚΕΑΟ: Σε τρείς μήνες το αργότερο θα εκτελούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Το ΚΕΑΟ θα αναλάβει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, καθώς και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ – Ν.Δ. 356/1974)

Πλέον θεσπίζεται ενιαία διαδικασία είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με ρητή προθεσμία για την έκδοση της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, η μορφή και τα στοιχεία της οποίας είναι κοινά για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής συντάσσεται εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της εμπροθέσμου καταβολής και όχι πέραν των έξι μηνών από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν καθυστερούμενες.

Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής θα συντάσσεται και για τα διοικητικά πρόστιμα των ασφαλιστικών οργανισμών.

Μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή της από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, και της αποδίδεται μοναδικός αριθμός. Με την απόδοση μοναδικού αριθμού η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής καθίσταται νόμιμος εκτελεστός τίτλος.
Επίσης αυτοματοποιημένα, μέσω ειδικού προγράμματος και βάσει κριτηρίων, θα γίνεται ο διαχωρισμός των οφειλών σε άμεσα εισπράξιμες και μη.

Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που έχουν χαρακτηριστεί ως άμεσα εισπράξιμες, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνουν τον οφειλέτη για τη ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail), και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί, αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση. Στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία είκοσι ημερών στον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή.
Η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής στο ΚΕΑΟ.

Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, και εφόσον ο οφειλέτης δεν προέβη σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ προχωρούν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τον Κανονισμό Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Συνεπώς, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι ημέρες.

Πηγή.  www.forologikanea.gr