Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις το φόρο των εκκαθαριστικών και ποιοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα

Ο παραλογισμός των ρυθμίσεων της εφορίας χτυπά ξανά: Οι φορολογούμενοι που παραλαμβάνουν τα φετινά εκκαθαριστικά όχι μόνο θα πιεστούν να πληρώσουν σε δύο ή ακόμα και σε μια δόση λόγω των καθυστερήσεων αποστολής, αλλά πρακτικά εξαιρούνται και από τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, εφόσον έχουν ήδη μια ρύθμιση για παλιές οφειλές γράφει το money-money.gr.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται φέτος όσοι φορολογούμενοι καλούνται, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων – είτε σε 3 είτε σε 2 δόσεις – και ταυτόχρονα οφείλουν στο Δημόσιο παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία έχουν τακτοποιήσει με την πρόσφατη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», έως και σε 48 ή και 100 δόσεις.

Ο λόγος είναι ότι η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας (για τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι και το τέλος του 2012) χάνεται εάν ο φορολογούμενος αφήσει να καταστούν ληξιπρόθεσμες νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2013.

Όπως είναι γνωστό, για τις παλιές οφειλές (έως και 31.12.2012) υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 48 ή 100 δόσεις -η λεγόμενη “ρύθμιση τελευταίας ευκαρίας”.

Για τις καινούριες οφειλές (μετά την 1.1.2013) προς το Δημόσιο υπάρχει στο εξής η δυνατότητα της ρύθμισης σε 12 δόσεις – η λεγόμενη “πάγια ρύθμιση”.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη κάνει “ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας”  αν αφήσουν απλήρωτη έστω και μια δόση από τους φόρους των φετινών εκκαθαριστικών για να εκμεταλευτούν τη δυνατότητα 12 δόσεων (την οποία προβλέπει στο εξής η “πάγια” ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών  θα τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη τους. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους φόρους (ΦΑΠ, χαράτσι κ.ά. ) που θα πέφτουν σωρηδόν τους επόμενους μήνες. 

Είναι ένας από τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο -παράλογος σε πολλές περιπτώσεις- τρόπος με τον οποίον δομήθηκαν οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία.

Ετσι, όσοι έχουν ρυθμίσει παλιά χρέη, αν δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τους νέους φόρους, θα χάσουν τη ρύθμιση των πολλών δόσεων και η μόνη διέξοδος που θα έχουν θα είναι να βάλουν και τις παλιές οφειλές και τις νέες στις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.

Αντιθέτως όσοι παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων δεν έχουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές από τα εκκαθαριστικά τους στη νέα «πάγια ρύθμιση» του υπουργείου Οικονομικών για να τις εξοφλήσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 2 ή 3 διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Για πάρα πολλούς φορολογούμενους, η υποχρέωση καταβολής των φόρων που θα προκύψουν από τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων σε 3 ή 2 δόσεις δεν θα τους επιτρέψει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τα οφειλόμενα ποσά, λόγω της πρωτοφανούς υπερχρέωσης που ήδη έχουν υποστεί από τα προηγούμενα φοροεισπρακτικά και περιοριστικά «μνημονιακά» μέτρα. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για όσους η υποχρέωση εξόφλησης των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος συμπέσει χρονικά και με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως η καταβολή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και των φόρων ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Πηγή: www.newmoney.gr