Μέσω τραπεζών όλες οι πληρωμές φόρων και τελών

Μόνο μέσω των τραπεζών θα μπορούν να διενεργούνται σύντομα όλες οι πληρωμές φόρων και τελών.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης ορίζονται και τα τελευταία είδη φόρων τα οποία θα μπορούν πλέον να πληρώνονται μέσω των τραπεζών προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι εφορίες και το προσωπικό που απασχολείται στα δημόσια ταμεία να διατεθεί για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι ήδη πολλές κατηγορίες φόρων εξοφλούνται μέσω των τραπεζών ενώ από τον Νοέμβριο θα είναι δυνατή η εξόφληση όλων των φόρων. Οι πληρωμές γίνονται ήδη με τη χρήση ειδικών κωδικών πληρωμής.

Όπως αναφέρει το capital, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω των τραπεζών θα μπορούν να καταβάλλονται:

1. Τέλη και φόροι οι οποίοι βεβαιώνονται μετά την υποβολή δηλώσεων μέσω διαδικτύου. Η πληρωμή θα διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Πληρωμής» ο οποίος εκδίδεται μετά την οριστική υποβολή της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

2. Βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία. Η πληρωμή θα διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Οφειλής» ο οποίος εκδίδεται για κάθε βεβαιωμένη, μη ρυθμισμένη οφειλή, και του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» για κάθε ρυθμισμένη οφειλή. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους είναι αναγκασμένοι κάθε μήνα να επισκέπτονται την εφορία προκειμένου να πληρώνουν τη δόση τους. Από τον Νοέμβριο θα μπορούν να εξοφλούν τις δόσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος.

3. Ηλεκτρονικά παράβολα. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «e-Παράβολο» ο οποίος εκδίδεται από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή. Οι φορολογούμενοι στη συνέχεια θα προσκομίζουν το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής ή τον ειδικό κωδικό εξόφλησης στην αρμόδια υπηρεσία (π.χ. υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων). Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν σταδιακά τα σημερινά παράβολα σε φυσική μορφή που διατίθενται μέσω των ταμείων των εφοριών.

4. Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων. Η είσπραξη διενεργείται μέσω του κωδικού πληρωμής με ονομασία «Κωδικός Πληρωμής» ο οποίος εκδίδεται από την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή.

www.forologikanea.gr