Ποιοι “καίγονται” και ποιοι κερδίζουν με το νέο φόρο ακινήτων: Το νέο σκηνικό με παραδείγματα

Αυξημένη επιβάρυνση θα υποστούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2014 καθώς στο νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα υπαχθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα απαλλάσσεται από τη φορολογία.

Αντίθετα, μειώσεις, αλλά πολύ μικρές θα προκύψουν στο φόρο για ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες κάτω από 2.250 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο “χαράτσι”, αλλά και όσοι έχουν μονοκατοικίες -κυρίως εξοχικά- διότι θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι αλλά και πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει:

– το «χαράτσι» το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα

– τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Ο νέος Φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.).

Θα επιβαρυνθούν δηλαδή ακίνητα τα οποία σήμερα δεν επιβαρύνονται με το “χαράτσι” (το ΕΕΤΗΔΕ και πλέον ΕΕΤΑ), όπως:

– ΤΑ ΚΕΝΑ. Όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές

-ΑΞΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 200.000 ΕΥΡΩ. Τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το Φ.Α.Π.

– ΑΓΡΟΙ, ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελάχιστα μειωμένες.

Που “φθηναίνει” – πού ακριβαίνει το χαράτσι

Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και οι τιμές ζώνης ανά τ.μ. είναι χαμηλότερες των 2.250 ευρώ, ο Ενιαίος Φόρος θα είναι λίγο χαμηλότερος από το «χαράτσι».

Στις περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.250 ευρώ ανά τ.μ. ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το «χαράτσι».

Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται, αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.

Φόρος για οικόπεδα, αγροτεμάχια από 1 έως 10 ευρώ το στρέμμα

Συγκεκριμένα, όσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από τον φόρο για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι Έλληνες κατέχουν εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ., που σήμερα απαλλάσσονται του φόρου αλλά με το νέο καθεστώς θα φορολογούνται.

Ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, ο φόρος του 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και πάνω από τα 10 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές (νησιά κλπ) και δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ.

Τέλος, υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το «χαράτσι». Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!

Ως εκ τούτου το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είναι να επιδιωχθεί, μέσω της επιβολής του Ενιαίου Φόρου, η είσπραξη εσόδων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου.

Οι 33 συντελεστές

Ο Ενιαίος Φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ. Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος.

Θα εφαρμόζεται δηλαδή το ίδιο «ισοπεδωτικό» σύστημα υπολογισμού που ισχύει και στην περίπτωση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται μέσω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανεξαρτήτως παλαιότητας, ορόφου κ.λπ.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιβολή του Ενιαίου Φόρου δεν θα συνυπολογίζεται κανένα άλλο από τα λοιπά χαρακτηριστικά του κτίσματος, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου, η φάση αποπεράτωσης, ο τρόπος κατασκευής, η ύπαρξη ή μη συνιδιοκτησίας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας με βάση το σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Ως εκ τούτου οι διαφορές στο ύψος των τελικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου στα κτίσματα θα είναι σχετικά μικρές.

Τι αλλάζει για τους κατόχους ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων

Σύμφωνα με υπολογισμούς του money-money.gr, οι επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν με τον Ενιαίο Φόρο θα είναι ελάχιστα μειωμένες για ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες και λοιπά ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές της χώρας όπου οι τιμές ζώνης είναι χαμηλότερες των 2.250 ευρώ ανά τ.μ. και σημαντικά αυξημένες για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.250 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα ακόλουθα παραδείγματα από τα οποία προκύπτει ότι με την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων:

Διαμέρισμα 60 τ.μ. στο Περιστέρι

Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τετραγωνικών μέτρων, 3ουορόφου και παλαιότητας 14 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 217,80 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,6 ευρώ ή κατά 2,9%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 224,40 ευρώ.

Διαμέρισμα 50 τ.μ. στην Αθήνα

Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 50 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 20 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 215,25 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 7,87 ευρώ ή κατά 3,5%, καθώς, σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 223,12 ευρώ.

Μονοκατοικία 120 τ.μ. στη Ραφήνα

Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 120 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 17 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 1.108,80 ευρώ.

Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα.

Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 897,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη αυτού θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο αυξημένο κατά 211,20 ευρώ ή κατά 23,53% για το κτίσμα καθώς επίσης και φόρο για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.

Διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Ελληνικό

Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 70 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 5 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ελληνικού, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.050 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 882 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι αυξημένη κατά 25,20 ευρώ ή κατά 2,94%, καθώς, σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 856,80 ευρώ.

Μονοκατοικία 250 τ.μ. στη Μύκονο

Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 250 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 10 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Μυκόνου, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.700 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 3.363,75 ευρώ.

Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα.

Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα.

Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 2.932,50 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας θα αυξηθεί κατά 431,25 ευρώ ή κατά 14,70%.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει Ενιαίο Φόρο και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η μονοκατοικία, οπότε η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Μονοκατοικία 150 τ.μ. στη Φιλοθέη

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 150 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 5 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή της Φιλοθέης με τιμή ζώνης 4.700 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει 2.538 ευρώ.

Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα.

Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα.

Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 2.142 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας θα αυξηθεί κατά 396 ευρώ ή κατά 18,48%.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει Ενιαίο Φόρο και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η μονοκατοικία, οπότε η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη

Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 4 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα ανέλθει σε 410 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 15 ευρώ ή κατά 3,5%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 425 ευρώ.

Διαμέρισμα 80 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή

Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 10 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Αγίας Παρασκευής Αττικής με τιμή ζώνης 1.400 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 386,40 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ)391 ευρώ.

Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο, η επιβάρυνση θα μειωθεί μόλις κατά 4,6 ευρώ ή κατά 1,17%.

Διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Γαλάτσι

Φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών, το οποίο βρίσκεται στο Γαλάτσι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει 439,45 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει για το ίδιο ακίνητο, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 476,85 ευρώ.

Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο, η επιβάρυνση του συγκεκριμένου ακινήτου θα μειωθεί κατά 37,40 ευρώ ή κατά 7,84%.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο

Η επιβάρυνση ενός φορολογούμενου για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, 2ου ορόφου και παλαιότητας 15 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα ανέλθει σε 517 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 44 ευρώ ή κατά 8,5%, καθώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, αυτή τη στιγμή, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) 561 ευρώ.

Μονοκατοικία 80 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη

Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 8 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 480 ευρώ.

To ποσό των 480 ευρώ θα είναι η επιβάρυνσή του μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς,ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) 489,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας.

Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.

Διαμέρισμα 90 τ.μ. στη Λάρισα

Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 90 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 7 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Λάρισας με τιμή ζώνης 1.950 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 540 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 10,80 ευρώ ή κατά 1,96%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 550,80 ευρώ.

Διαμέρισμα 75 τ.μ. στην Πάτρα

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών μέτρων, 2ου ορόφου και παλαιότητας 4 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Πατρών με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ ανά τ.μ., θα κληθεί να πληρώσει 628,12 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 9,38 ευρώ ή κατά 1,47%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 637,50 ευρώ.

Διαμέρισμα 60 τ.μ. στα Χανιά

Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τετραγωνικών μέτρων, 1ου ορόφου και παλαιότητας 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χανίων με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 462,30 ευρώ.

Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,90 ευρώ ή κατά 1,47%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 469,20 ευρώ.

Πηγή  www.money-money.gr