Το @htheoharis στην υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος

Ηλεκτρονικές καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία και αποδείξεις

Νέους δρόμους στις μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φαίνεται πως έχει ανοίξει η άνεση με την οποία επικοινωνεί μέσω του twitter με τους πολίτες ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης. Με tweets και με απευθείας μηνύματα (direct messages) προς τον λογαριασμό @htheoharis του Γενικού Γραμματέα, πολλοί πολίτες σπεύδουν να καταγγείλουν κρούσματα φοροδιαφυγής που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, παρακάμπτοντας τις «κλασσικές» μεθόδους καταγγελίας μέσω επιστολών ή τηλεφώνου στο 1517 προς το ΣΔΟΕ ή την Οικονομική Αστυνομία.

Η πρακτική των καταγγελτικών tweets φαίνεται πως βρίσκει απήχηση, ιδιαίτερα μετά τη μείωση του ΦΠΑ για εστιατόρια και ταβέρνες που δεν εκδίδουν απόδειξη, με αποκορύφωμα το σαββατοκυριακο που σημαδεύτηκε από την «σκαστή» περίπτωση φοροδιαφυγής στη Χαλκιδική με το μαγαζί όπου τραγουδούσε ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής.

Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που προτρέπουν τον επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να στραφούν οι έρευνες «στα μεγάλα κεφάλια» και στο λαθρεμπόριο, όπως πχ στις εικονικές εξαγωγές προς Βουλγαρία και τα προϊόντα που εκτελωνίζονται «τράνζιτ» δίχως να βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας μας και καταλήγουν στις αγορές της Βορείου Ελλάδας –και όχι μόνο.

Η αμεσότητα με την οποία ο κ. Θεοχάρης απαντά στα μηνύματα απλών πολιτών ή και η βεβαιότητα πως τα διαβάζει και στη συνέχεια διαβιβάζει κάποια από αυτά σε αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω έλεγχο, ωθούν πολλούς, εκτός από “γκρίνιες” για αδικίες και δυσλειτουργίες, να βρίσκουν βήμα στον προσωπικό λογαριασμό του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: www.newmoney.gr