Πώς να εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος τον Νοέμβριο του 2014

Θέλετε να μεταθέσετε τις πληρωμές στην εφορία για αργότερα χωρίς να πληρώνετε τόκους; Είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε ρίσκο; Και σε τελική ανάλυση, προτιμάτε να χρωστάτε στην τράπεζα ή στην εφορία; Ο χορός των χαρατσιών έχει ξεκινήσει και οι τράπεζες λανσάρισαν τα προγράμματα πληρωμής σε δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών. Δείτε τι μπορείτε να κερδίσετε και τι πρέπει να προσέξετε

 Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει από τις τράπεζες. Περισσότερη «γενναιόδωρη» έχει εμφανιστεί η Τράπεζα Πειραιώς η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία σε έως 12 δόσεις. Η Εθνική, όπως και πέρυσι προσφέρει εννέα δόσεις ενώ εννέα είναι οι δόσεις και για την Eurobank. Τράπεζα Αττικής, Alpha Bank, και Citibank κάνουν από έξι δόσεις. Οι δόσεις αυτές είναι άτοκες. Υπό την βασική προϋπόθεση ότι πληρώνονται στην ώρα τους. 

Τι πρέπει να προσέξετε

Για να μπορέσετε να πληρώσετε την οφειλή με την πιστωτική κάρτα, πρέπει να έχετε υπόλοιπο. Αν αυτό ισχύει, έχετε δύο επιλογές:

1.      Να πληρώσετε την κάθε δόση της φορολογικής σας υποχρέωσης σε τόσες δόσεις όσες προσφέρει η τράπεζα. Για παράδειγμα, τη κάθε διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος (τρεις), μπορείτε να την πληρώσετε σε 12 μηνιαίες δόσεις και έτσι να εξοφλήσετε ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο.

2.      Να πληρώσετε το δημόσιο εφάπαξ (εκμεταλλευόμενοι την όποια έκπτωση προβλέπεται για εφάπαξ αποπληρωμής

Το 2ο που πρέπει να προσέξετε είναι αν η πιστωτική σας κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου. Μεταξύ των πληρωμών που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ήδη έχει αποσταλεί ο λογαριασμός για το 2011 και έρχεται για το 2012. Ο φόρος πληρώνεται κανονικά σε επτά μηνιαίες δόσεις.
  • Τον λογαριασμό της ΔΕΗ μαζί με το ειδικό τέλος ακινήτων. Ήδη εστάλη η πρώτη από τις πέντε διμηνιαίες δόσεις με το χαράτσι του 2013. Την κάθε διμηνιαία δόση, μπορείτε να την πληρώνετε σε έως και 12 δόσεις εφόσον η τράπεζά σας υποστηρίζει τέτοια δυνατότητα.  
  • Τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ο οποίος πληρώνεται το πολύ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (για τους περισσότερους θα είναι δύο διμηνιαίες δόσεις καθώς τα περισσότερα εκκαθαριστικά θα έρθουν μέσα στον Αύγουστο
  • Το τέλος υπαγωγής ρύθμισης Αυθαιρέτων. Η ρύθμιση του δημοσίου, προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 100 δόσεις. Ωστόσο, αν μπορείτε να καταβάλλετε το ποσό σε έως και 12 δόσεις, σας συμφέρει η πιστωτική κάρτα καθώς θα εμφανιστείτε ότι πληρώνετε εφάπαξ την οφειλή στο δημόσιο και έτσι θα κερδίσετε έκπτωση φόρου της τάξεως του 30%.  
  • Τις εισφορές στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) σε έως και τρεις δόσεις ενώ κανονικά, η οφειλή πληρώνεται στο ασφαλιστικό ταμείο εφάπαξ.  
  • Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία επίσης πληρώνονται εφάπαξ κανονικά, μπορείτε να τα καταβάλλετε σε έξι δόσεις.

Ένα παράδειγμα

Πρέπει να πληρώσετε 3000 ευρώ στην εφορία. Η πρώτη σας επιλογή, είναι να πληρώσετε με το σύστημα της εφορίας δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι:

1.       Στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσετε 1000 ευρώ

2.       Στο τέλος Οκτωβρίου ακόμη 1000 ευρώ και

3.       Στο τέλος Δεκεμβρίου ακόμη 1000 ευρώ

Αν εκμεταλλευτείτε το σύστημα της τράπεζας, έχετε δύο δυνατότητες:

1.       Να πληρώσετε όλο το ποσό εφάπαξ στην εφορία και να καταβάλλετε στην τράπεζα τις δόσεις που προβλέπονται. Αν κάνε αυτό, τότε το ποσό θα μπορέσετε να το πληρώσετε ως εξής (υπό την προϋπόθεση ότι η τράπεζα θα σας κάνει τις 12 δόσεις).

2.       Να πληρώσετε την κάθε δόση της εφορίας σε δόσεις.  

Πηγή. www.FPrees.gr