Αλλάζει προς το καλύτερο η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα Ταμεία

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμα και επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλλει ούτε τις εισφορές του τρέχοντος έτους, ετοιμάζεται να προσφέρει το υπουργείο Εργασίας, εφόσον λάβει και την έγκριση από την Τρόικα.

Η ρύθμιση οφειλών κινείται σε ως τώρα «ρηχά νερά» αφού είχαν υπαχθεί μόλις 4.000 οφειλέτες. Μπροστά στον κίνδυνο να αποδειχτεί  εισπρακτικό «φιάσκο», το υπουργείο Εργασίας φέρεται έτοιμο να δώσει την  ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα «νέα» χρέη του 2013 με 12 δόσεις, ώστε να μην είναι πια εμπόδιο να υπαχθούν στην ρύθμιση για τα «παλαιά» χρέη που είχαν καταστεί δημιουργηθεί έως 31.12.2012, εφόσον όμως δεν δημιουργούν ξανά και άλλα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που το newmoney.gr είχε από την Τετάρτη δημοσιεύσει, το υπουργείο Εργασίας θα δίνει με υπουργική απόφαση την δυνατότητα σε όσους έχουν δημιουργήσει φέτος χρέη προς το ΙΚΑ, να τα τακτοποιήσουν με υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Έτσι, θα ανοίγει ο δρόμος για να τακτοποιηθούν ταυτόχρονα και όσα παλαιότερα  χρέη υπάρχουν, μέσω της υπαγωγής στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» που δίνει τη δυνατότητα 46 δόσεων.

Παράγοντες του ΙΚΑ, εκτιμούν ότι με τους έως τώρα ρυθμούς εσόδων που αποφέρει η ρύθμιση, είναι ζήτημα αν θα εισπραχθούν έως το τέλος του έτους 200.000.000 ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να αποφέρει έσοδα 500.000.000 ευρώ το λιγότερο.

Το ΙΚΑ πάντως για να βοηθήσει κάπως την πορεία της ρύθμισης, εξέδωσε και εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία αίρεται η φραγή υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) σε όσους εργοδότες – οφειλέτες θέλουν να υπαχθούν στη «Νέα Αρχή». Η άρση ισχύει μόνο για τον Αύγουστο και μόνο για όσους υποβάλλουν μέσα στο μήνα αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της καινούργιας ρύθμισης. Με αυτή την προϋπόθεση, η ΑΠΔ θα μπορεί να κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους σε υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησής.