Στο στόχαστρο βάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες η εφορία – Πώς θα τους “τσιμπάει”

Στο μικροσκόπιο, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, βάζει το υπουργείο Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες, έπειτα και από τις διαπιστώσεις της τρόικας για μεγάλη φοροδιαφυγή σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Η εφορία ψάχνει πλέον στις τράπεζες το “κρυφό πουγκί” χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών. Ενώ χιλιάδες είναι και εκείνοι που αφότου καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καλούνται στην εφορία για έλεγχο.

Κινήσεις και καταθέσεις που ξεπερνούν συνολικά τις 200.000 ευρώ το χρόνο θα κατατάσσουν πλέον τον οποιονδήποτε στην κατηγορία του “υπόπτου φοροδιαφυγής”. Με εντολή Στουρνάρα, οι τράπεζες θα στείλουν έως τον Οκτώβριο τα στοιχεία για τα εισερχόμενα εμβάσματα με μεγάλα ποσά από το 2011, για να φανεί σε ποια χέρια κατέληξαν.

Από έλεγχο θα περάσουν ουσιαστικά τουλάχιστον οι ελεύθεροι επαγγελματίες με συνολικές εισερχόμενες καταθέσεις ύψους 200.000 ευρώ το χρόνο. Η κάθε τράπεζα θα εξετάζει το άθροισμα των ποσών και θα στέλνει τα στοιχεία στη ΓΓΠΣ, ενώ στην ουσία του ελέγχου θα υπεισέρχεται εν συνεχεία η εφορία.

Η διαδικασία αποστολής στοιχείων από τις τράπεζες αφορά πελάτες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής. Αφορά επαγγελματίες και επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία “υψηλού κινδύνου” φοροδιαφυγής, δηλαδή:

1.      Ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν μέσα σε μια χρονιά ποσά συνολικών εισοδημάτων που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

2.      Επιχειρήσεις, από τους λογαριασμούς των οποίων μπήκαν ή βγήκαν (καταθέσεις ή και αναλήψεις) αθροιστικά πάνω από 300.000 ευρώ σε μετρητά.

Η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε χρόνο, μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς. Η ΓΓΠΣ θα διατηρεί τα στοιχεία για διάστημα έξι ετών από την παραλαβή τους.

Ωστόσο η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά και για τα στοιχεία της χρήσης 2011. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 θα γίνει μέχρι την 31/12/2013.