Ρυθμίσεις χρεών μέσω ίντερνετ και… από το σπίτι σας!

Να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο το συντομότερο καλεί τους οφειλέτες του δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών, που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι από τις 25/07/2013, ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή υποβολής αίτησης για την πάγια ρύθμιση 12 δόσεων (και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 24) για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2013.

Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος θα μπαίνει από το σπίτι ή το γραφείο του και θα καθοδηγείται βήμα-βήμα στην υποβολή της αίτησης, απαντώντας στις «προκάτ» ερωτήσεις που θα εμφανίζονται στην οθόνη τού υπολογιστού του. Ανάλογα αν επιλέγει «ναι» ή «όχι», ανάλογα με την περίπτωσή του, θα προχωρά στο επόμενο στάδιο. Μπροστά στα μάτια του κάθε οφειλέτης θα δει να εμφανίζονται τα ποσά των οφειλών του και, στο τέλος, το σχέδιο διακανονισμού που αντιστοιχεί στις απαντήσεις που έδωσε.

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο τονίζει επίσης ότι:

–          η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή είτε στην ρύθμιση της νέας αρχής (για οφειλές μέχρι 31/12/2012), είτε στην πάγια ρύθμιση, μπορεί να γίνει μόνο μέσω του διαδικτύου στην διεύθυνση http://www.gsis.gr

–          όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν το 2013 και κάνουν αίτηση μέσα στον Ιούλιο, δικαιούνται να ενταχθούν στην ρύθμιση της νέας αρχής και να εξοφλούν σε 48 δόσεις (και σε ορισμένες περιπτώσεις σε 100 δόσεις). Από τον Αύγουστο και μετά, οι δόσεις μειώνονται κατά μία για κάθε μήνα που περνάει.

–          μετά και από τροπολογία που κατατέθηκε, φορολογούμενοι που δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις λόγω άσκησης ποινικής δίωξης, αποκτούν αυτό το δικαίωμα, όσο δεν έχουν  καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.