Ποιοι καλούνται για επανέλεγχο στην εφορία

Άγριο κυνήγι έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν, μετά και το αυστηρό μήνυμα του Γ.Στουρνάρα ότι «κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο».

Για αυτόν τον λόγο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα αλαλούμ με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φορολογικών δηλώσεων, καθώς 8 στους 10 φορολογούμενους αντί του εκκαθαριστικού λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΓΓΠΣ, στο οποίο αναφέρεται ότι θα υπάρξει ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Μάλιστα, ένας στους 10 φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση καλείται, μέσω του Taxisnet, να προσέλθει άμεσα για έλεγχο στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για επανελέγχο καλούνται:

Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Οι περισσότεροι ειδοποιούνται πως εντός 15 ημερών θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να προσέλθουν οι ίδιοι στην Εφορία.

Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Θα κληθούν να υποβάλουν ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου.

Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημα τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.

Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.