Ρύθμιση κόκκινων δανείων με πολλές δόσεις και διαγραφή μέρους του χρέους

Σε μια προσπάθεια να ανασάνουν τα νοικοκυριά αλλά και να “φρενάρει” το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης των “κόκκινων” δανείων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο μοντέλο για τις ρυθμίσεις δανείων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο και να είναι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία. Οπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, κυβέρνηση, τράπεζες και Τρόικα και τράπεζες εργάζονται προς ένα νέο μοντέλο με  χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, αλλά και   διαγραφές οφειλών που θα εξετάζονται κατά περίπτωση. Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, την ώρα που νέοι όροι εισάγονται όπως αυτοί των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».,

Στη μελέτη και το σχεδιασμό του νέου αυτού πλάνου, συμμετέχουν και οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Τι προβλέπει το νέο μοντέλο

Με βάση τα ισχύοντα στην Ιρλανδία, θα καθιερωθεί μια λίστα με τις  απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα. Αυτή περιλαμβάνει τα μηνιαία “πάγια και ανελαστικά” έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση,επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, τα οποία είναι αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα έχει καταρτιστεί και μια λίστα που καθορίζει τα κριτήρια για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Αυτός χαρακτηρίζεται κύρια από την ειλικρίνεια με βάση την οποία πληροφορεί την τράπεζα για τα έσοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία, κτλ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους. Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Και διαγραφές χρέους

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη, κάποιες οφειλές μπορούν  και να διαγραφούν εφόσον η τράπεζα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι, αλλά ούτε και να υπάρχει προοπτική αποπληρωμής μέρους ή όλου του χρέους.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό που τράπεζα και δανειολήπτης να βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι. Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι τέτοιες πρακτικές βρίσκουν σύμφωνη σημαντική μερίδα τραπεζών και επισημαίνουν πως όσο τράπεζες και δανειολήπτες δεν προχωρούν σε διευθέτηση των διαφορών τόσο καθυστερεί η διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.