Αλαλούμ με τις δηλώσεις: Παράταση έως και την Παρασκευή για τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2 – Θεοχάρης: Η τρόικα αποφασίζει για τους υπόλοιπους

Μπάχαλο.

Ειναι ανάξιοι  το λιγότερο που  μπορώ να πω.

Θρίλερ με τις φορολογικές δηλώσεις όσων το ΑΦΜ λήγει στο 1 ή 2 και η προθεσμία υποβολής εκπνέει σήμερα, αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα για τα υπόλοιπα ΑΦΜ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο Newmoney.gr  του γ.γ Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, “το σύστημα θα μείνει ανοικτό για να δέχεται ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις και δεν θα κλείνει κάθε φορά που θα εκπνέει η προθεσμία ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ”.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές ενδεχομένως να θεωρηθούν εκπρόθεσμες, καθώς δεν έχει δοθεί παράταση ούτε πρόκειται να δοθεί μέχρι να τελειώσει η υποβολή όλων των δηλώσεων (στις 30 Αυγούστου) και το θέμα αυτό θα κριθεί από την τρόικα εκ των υστέρων, όπως διευκρίνησε ο κ. Θεοχάρης.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες μένουν “όμηροι” των αποφάσεων που θα ληφθούν εκ των υστέρων, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην μεταγραφή των τόκων των καταθέσεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο TAXIS, στις βεβαιώσεις αποδοχών και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης.

Με την τακτική που υιοθετεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, πιθανόν να επιδιώκει να μην επαναπαυτούν οι φορολογούμενοι και αφήσουν τη δήλωση για την τελευταία στιγμή. Ωστόστο, δεν διευκρινίζεται εάν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι όσοι υποβάλουν δήλωση μετά την ημερομηνία που προβλέπεται από το ψηφίο τους και επομένως όσοι καθυστερήσουν διατρέχουν το ρίσκο να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Σημειώνεται ότι εάν μια δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, δεν λαμβάνονται  υπ’ όψιν οι αποδείξεις για μείωση του φόρου, ενώ υπάρχει προσαύξηση στο φόρο 1%.

Από το πρωί παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο Taxisnet, καθώς η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών δέχθηκε μαζικές επισκέψεις για υποβολή δηλώσεων, με αποτέλεσμα πολλοί, ιδίως τις πρώτες ώρες αιχμής της Δευτέρας, να μην μπορούν να συνδεθούν για να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους.

Παρά το γεγονός πως οι τεχνικοί της Γραμματείας επεμβαίνουν κατά περίπτωση για να επιλύουν το πρόβλημα, είναι προφανές πως το σύστημα “πέφτει” καθώς δέχεται κατά κύματα μαζική υποβολή δηλώσεων.