Νέα εμπλοκή με το Ε9 στο Taxisnet – Ζητάει αριθμό Κτηματολογίου ακόμα κι όταν δεν υπάρχει

Του Γεωργίου Πανταζή
Οικονομολόγου, Φοροτεχνικού, Δ/νων της  εταιρείας  EUROPEAN TAX SYMMETRY.

ΜΠΑΧΑΛΟ.

Μόνο   έτσι μπορει  καποιος  να χαρακτηρισει   αυτό που γίνεται φέτος   με το νέο TAXISNET.

Συνεχίζεται το θρίλερ με την υποβολή δηλώσεων στο Taxisnet καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων δεν δέχεται δηλώσεις Ε9 επειδή ζητάει στοιχεία που… δεν υπάρχουν.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε τις ημέρες αυτές που άρχισε η υποβολή των δηλώσεων ακινήτων για το έτος 2013.

Για κάθε καταχώρηση ακινήτου η εφαρμογή ζητάει και αριθμό ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου. Και αυτό προκειμένου να γίνει εντοπισμός και διασταύρωση κάθε ακινήτου ηλεκτρονικά, με βάση τα ακριβή στοιχεία από την Κτηματογράφηση (επιφάνεια, γεωγραφικό στίγμα,ιδιοκτήτες κλπ).

Ενώ όμως με νόμο έχει προβλεφθεί αυτή η διαδικασία, κανείς δεν σκέφτηκε πως το Κτηματολόγιο έχει προχωρήσει μόνο στην Αττική και τις πρωτεύουσες των νομών. Στην επαρχία δεν έχει γίνει κτηματογράφηση και αυτό θα πάρει χρόνια να συμβεί. Άρα εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν ακίνητο χωρίς κωδικό αριθμό ΚΑΕΚ.

Αν συμπληρώσουν όμως τα άλλα στοιχεία που διαθέτουν (διεύθυνση, τετραγωνικά, αριθμό παροχής κλπ), χωρίς τον αριθμό ΚΑΕΚ δεν γίνεται δεκτή η καταχώρηση και έτσι η υποβολή δηλώσεων Ε9 έχει κολλήσει!

Λύση για το πρόβλημα αναζητούν η ΓΓΠΣ και η διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το πράγμα περιπλέκεται γιατί οι διατάξεις νόμων απαιτούν την αναγραφή του ΚΑΕΚ ακόμα και αν δεν υπάρχει! Τεχνικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αν πχ γινόταν δεκτή η δήλωση με κενό το σχετικό πεδίο ή την καταχώρηση κάποιων ψηφίων (πχ πολλά μηδενικά). Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να επιτρέπεται από το νόμο και η λύση στο πρόβλημα περιπλέκεται.