ΔΕΗ. “Πράσινο” χαράτσι 16-166 ευρώ σε όλα τα νοικοκυριά – Ποιοι και πώς θα το πληρώσουν

Αύξηση…118% επιβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων το οποίο πληρώνουν όλοι οι Έλληνες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο υπερδιπλασιασμός, θα φέρει επιβαρύνσεις που ξεκινούν από τα 16 ευρώ και φτάνουν έως και τα 166 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε πόσα θα πληρώσετε με βάση την κατανάλωση που πραγματοποιείτε ανά τετράμηνο.

Η αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1ηΙουλίου. Έτσι, ενώ πιστεύαμε ότι δεν θα δούμε νέες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ (το αντίθετο, περιμέναμε και ελαφρύνσεις λόγω της κατάργησης του τέλους υπέρ της ΕΡΤ και της μείωσης του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 15%) έρχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις. Το… ανάθεμα θα πέσει και πάλι στη ΔΕΗ χωρίς όμως να έχει ευθύνη η εταιρεία καθώς και αυτό το τέλος, η ΔΕΗ το εισπράττει και το αποδίδει.

Πόσα θα πληρώσουμε επιπλέον;

Το ΕΤΜΕΑΡ, (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων) το βρίσκετε στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που στέλνει η ΔΕΗ ανά τέσσερις μήνες. Υπολογίζεται βάσει της συνολικής κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή του αθροίσματος της κατανάλωσης που πραγματοποιείται τόσο στο ημερήσιο όσο και στο νυχτερινό τιμολόγιο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2013, το ΕΤΜΕΑΡ υπολογιζόταν με συντελεστή 0,00953 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Φυσικά, επί του ΕΤΜΕΑΡ επιβάλλεται και φόρος προστιθέμενης αξίας με συντελεστή 23%.

Πόσα  ακόμα  θα  αντέξουμε?