Έρχεται ο σούπερ φόρος ακινήτων με ηλεκτρονικό φακέλωμα της περιουσίας

Φόρο ακινήτων θα κάθε στηριχτεί στα πραγματικά δεδομένα των δηλώσεων Ε9 και όχι σε εκτιμήσεις και εικασίες, ετοιμάζει έως τον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών. Υπό την πίεση της Τρόικας που θέλει να διασφαλίσει πως ο ενιαίος φόρος ακινήτων του 2014 θα αποφέρει τουλάχιστον 2,7-3,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία όπως απαιτεί το Μνημόνιο, στο υπουργείο Οικονομικών συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή που θα συντάξει το νέο νόμο και θα κλείσει τις «τρύπες» που τρομάζουν τους ξένους ελεγκτές.

Ο νέος φόρος θα βασίζεται στο ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των ακινήτων που έχει κάθε Έλληνας, με βάση το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί με τα στοιχεία που θα δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα στο Ε-9, καθώς και στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο παρελθόν. Επίσης θα γίνει διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο.

Οι ασκήσεις «επί χάρτου» τόσων μηνών έχουν ενοχλήσει την Τρόικα η οποία, παρότι συμφώνησε στην ουσία των ρυθμίσεων, εξακολουθεί να θέλει να συνεισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος ο φόρος, από φόβο ότι αλλιώς κανείς δεν θα πληρώνει.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων κάθε φορολογούμενου -και όχι μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα όπως το “χαράτσι” που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Πώς θα εισπράττουν το νέο φόρο

Για το λόγο αυτό, το έργο που αναθέτει στην Επιτροπή το υπουργείο Οικονομικών είναι και ο «σχεδιασμός των απαιτούμενων δράσεων για την εισπραξιμότητα αυτού».

Για να κάμψει τις αντιρρήσεις των ελεγκτών, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει πλέον και τη νέα τεχνολογία. Τα 6 από τα 7 στελέχη του υπουργείου, που απαρτίζουν την Επιτροπή, είναι «εξπέρ» στην Πληροφορική και θα προσπαθήσουν  να αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα από τις δηλώσεις ακινήτων Ε9 και το νέο Περιουσιολόγιο, τα οποία θα συγκεντρωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τότε θα αποτυπωθεί πλέον, όχι μόνο το πόσα ακίνητα υπάρχουν για να φορολογηθούν «οριζόντια», αλλά και πόσα ακίνητα έχουν και ποιοι ώστε να «πιεστούν» να πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα καταθέσει ένα πλαίσιο νόμου που, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η ΓΓΠΣ, θα καθορίζει πόσα πρέπει να πληρώνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά και με τρόπους που θα τον υποχρεώνει η εφορία να πληρώσει όσα του ζητά, ώστε να μην πέσουν έξω οι υπολογισμού για τα έσοδα του 2014.