Κάθε χρόνο θα αλλάζουν οι αποδείξεις που θα δίνουν επιστροφή φόρου

Νέο σχέδιο για την επιστροφή φόρων μέσω των αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Το σχέδιο, όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», θα ισχύσει από το 2014 και θα βασίζεται σε ένα νέο μοντέλο παροχής κινήτρων, ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.
Οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις και στο τέλος κάθε οικονομικού έτους θα διασαφηνίζεται ποιες θα μετράνε.

Το κίνητρο για να ακολουθεί κάποιος τη διαδικασία συγκέντρωσης αποδείξεων, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι ουσιαστικό, καθώς- πέραν του γεγονότος ότι το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του – το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει στους φορολογούμενους είτε μέρος του καταβληθέντος Φ.Π.Α  για απόκτηση αγαθών και παροχή υπηρεσιών είτε μέρος του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%) . Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να έχουν εκδοθεί από ομάδα επαγγελματιών που έχει επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών.

Για φέτος δεν προβλέπεται καμία αλλαγή αφού οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους με ανώτατο ποσό τα 10.500 ευρώ.
Ωστόσο, από το 2014, το πλαίσιο αλλάζει και από το νέο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων δεν θα εξαιρείται καμία επαγγελματική ή άλλη ομάδα πολιτών.

Το κίνητρο που θα προσφέρεται θα είναι η επιστροφή φόρου, είτε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ. Τον Δεκέμβριο κάθε  έτους, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2014, θα ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών οι κατηγορίες αποδείξεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση, σε ειδικό πεδίο, ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ, να επιστρέφεται στον φορολογούμενο που τις υποβάλλει.

Η νέα διαδικασία δεν έχει σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, που οι φορολογούμενοι μαζεύουν αποδείξεις για να «χτίσουν» το αφορολόγητο και μοιάζει περισσότερο με λοταρία, καθώς το φορο-μπόνους θα αποφασίζεται στο τέλος κάθε χρονιάς.

Τι θα ισχύει με βάση το νέο σχέδιο

Οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη και το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει στο τέλος κάθε έτους, ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στη φορολογική δήλωση και ποιες όχι. Επιπλέον κάθε χρόνο θα επιλέγονται διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων ενώ για τις αποδείξεις που θα επιλέγονται, θα επιστρέφεται μέρος του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, πρόκειται να αποσυνδεθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ από τη συγκέντρωση αποδείξεων. Τέλος, βάσει του νέου σχεδίου, δίνονται νέα κίνητρα για τη χρήση της φοροκάρτας.