Εννέα distress fund παζαρεύουν στην Αθήνα “κόκκινα” δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο 20-40% της αξίας τους
Πυρετός στους διεθνείς κερδοσκόπους των αγορών που αναζητούν το νέο Ελντοράντο με την απόκτηση δανείων από ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εγγράψουν υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους από τα χρεοκοπημένα ελληνικά νοικοκυριά.
Μόνο αυτή την εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα, ανεξάρτητα και έχοντας κλείσει ο καθένας τα δικά του ραντεβού, στελέχη έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, τα οποία συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, έχοντας έναν στόχο: να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια. Και μάλιστα οποιουδήποτε είδους: επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά και ό,τι άλλο επισφαλές ή «κόκκινο δάνειο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πυροδότησε την έναρξη ενός ιδιότυπου παζαριού για την αγορά δανείων. Οι θέσεις business class στις πτήσεις από το Λονδίνο προς την Αθήνα είναι γεμάτες από τα «παιδιά με τις τσάντες» των funds, που φτάνουν στην Ελλάδα με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών στα συντρίμμια της ελληνικής αγοράς. Τις προηγούμενες ημέρες συνέπεσαν στην Αθήνα στελέχη των Αpollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management και Fairfax.
Τα στελέχη των funds που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα το ένα προς το άλλο, κινούμενα συνήθως με μυστικότητα, βρέθηκαν στα περιορισμένα όρια του κέντρου της Αθήνας να μένουν στα ίδια ξενοδοχεία και να γυροφέρνουν σαν τις μέλισσες στα ίδια τραπεζικά γραφεία. Οι τραπεζίτες μιλάνε για κανονική παρέλαση που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, έδωσαν πρόσφατα το «παρών» στην Αθήνα και στελέχη του Blackstone, του ΚΚR και του Τhird Point, του γνωστού στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Λεμπ, ο οποίος τράβηξε πάνω του όλα τα φώτα της εξαιρετικά ανταγωνιστικής αγοράς των hedge funds, όταν κέρδισε 500 εκατ. δολάρια σε λίγα 24ωρα από τα ελληνικά ομόλογα. Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα funds έχουν βάση στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές δάνεια ή και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και να ποντάρουν στη συνέχεια σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, η οποία θα τους επιτρέψει να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές στις οποίες αγόρασαν. Ορισμένα funds είναι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, με πλήθος θυγατρικών και πολλά δισ. υπό διαχείριση, και άλλα ένα απλό hedge fund με μονοψήφιο αριθμό δισ. δολαρίων υπό διαχείριση. Για παράδειγμα, το Oaktree Capital Management διαχειρίζεται μια ομπρέλα funds με 85 δισ. δολάρια. Το Blackstone είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ενώ το KKR είναι το μεγαλύτερο εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επιχειρηματικό κεφάλαιο (private equity). Τα περισσότερα από αυτά επενδύουν ελάχιστα δικά τους κεφάλαια στα deals και κοιτάζουν να καλύψουν με δάνεια τα υπόλοιπα. Το Apollo, για παράδειγμα, διαχειρίζεται 16 δισ. ευρώ και δουλεύει πολύ με μόχλευση και υποτιμημένα (distressed) περιουσιακά στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για το Marathon Asset Management, που διαχειρίζεται 10 δισ. δολάρια. Το Μonarch, που συμμετείχε στον διαγωνισμό για την πώληση της Proton Bank, έχει 5,5 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο μόλις πριν από ενάμιση μήνα. Συγκεκριμένα, μετέφερε στα νέα ευρωπαϊκά γραφεία του τον κ. Τζοσάια Ρότενμπεργκ, ο οποίος κυνηγούσε ευκαιρίες εγκατεστημένος στο Τελ Αβίβ, και του ανέθεσε την ευθύνη των επενδύσεων στην Ευρώπη.