Πόσο θα μειωθεί ο μισθός μας από την αλλαγή στο σύστημα παρακράτησης

Σας φαίνεται μηδαμινή αυτή η κατάργηση της έκπτωσης που γινόταν στην παρακράτηση φόρου ύψους 1,5%; Αν σας πούμε ότι μεταφράζεται σε άτοκο «δανεισμό» του κράτους από τους πολίτες ύψους σε επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων κατά 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα μας πιστέψετε; Αν σας πούμε ότι θα βρεθείτε να χάνετε και πέντε ευρώ και 10 ευρώ τον μήνα μόνο από αυτή την αλλαγή; Δείτε τους πίνακες για να αντιληφθείτε τι σημαίνει για το μισθό σας το νέο σύστημα παρακράτησης.

 Τι γινόταν μέχρι σήμερα; Τα λογιστήρια υπολόγιζαν τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημά μας ως εξής: Πολλαπλασίαζαν τον μισθό μας επί 14 προκειμένου να  βγάλουν το ετήσιο εισόδημα, υπολόγιζαν τον φόρο με βάση την κλίμακα, έκαναν μια έκπτωση 1,5% και διαιρούσαν το αποτέλεσμα δια του 14. Το ποσό που προέκυπτε, το αφαιρούσαν κάθε μήνα από το μισθό (ή το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ). Έτσι, στο τέλος του χρόνου, ο φορολογούμενος έφτανε να έχει καταβάλλει το 98,5% του φόρου που του αναλογούσε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχαμε δύο κωδικούς στη φορολογική δήλωση (φόρος που αναλογεί και φόρος που παρακρατήθηκε). Πάντοτε, αυτά τα δύο ποσά είχαν διαφορά 1,5%.  

Τι θα γίνεται από εδώ και πέρα; Ο εργοδότης θα παρακρατεί το σύνολο του φόρου που αναλογεί οπότε δεν θα υπάρχει διαφορά όταν θα γίνεται η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Πρακτικά; Από την 1/1/2014 θα διαπιστώσουμε μείωση στον μισθό μας (πάλι) 

Δεν θα κληθούμε να πληρώσουμε αυτή τη διαφορά του 1,5% με τα εκκαθαριστικά του 2015.Πόσο θα μειωθεί ο μισθός μας από το νέο έτος;