Οι ύπουλες παγίδες της νέας ρύθμισης χρεών και η αδικία σε βάρος των φορολογουμένων που είναι συνεπείς

Ύπουλες παγίδες, που δυσχεραίνουν αντί να διευκολύνουν τις συνθήκες επιβίωσης για εκατομμύρια υπερχρεωμένους στο Δημόσιο φορολογούμενους, περιλαμβάνουν οι διατάξεις για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι παλαιές ρυθμίσεις

Όσοι έχουν οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2012 και τις έχουν εντάξει σε παλαιές ρυθμίσεις χάνουν όλα τα δικαιώματα που είχαν βάσει του προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος, το οποίο καταργείται. Χάνουν δηλαδή τη δυνατότητα επανεξέτασης και βελτίωσης των όρων αποπληρωμής των οφειλών τους, ενώ εάν δεν καταφέρουν να εξοφλήσουν τις δόσεις των παλαιών ρυθμίσεων οι όροι επανένταξης σε νέα ρύθμιση είναι πλέον επαχθέστατοι και σχεδόν απαγορευτικοί, οπότε ουσιαστικά βρίσκονται προ της κατάσχεσης.

Ακόμη, εάν οι παλαιές ρυθμίσεις ήταν ενεργές μέχρι τις 26 Απριλίου 2013 και δεν είχαν απωλεσθεί μέχρι τότε, ο φορολογούμενος δεν έχει δικαίωμα να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση ζητώντας περισσότερες δόσεις, αφού αυτό απαγορεύεται.

Επιπλέον πολλοί από όσους καταφέρουν να ρυθμίσουν την εξόφληση των οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2012 έως και σε 48 ή 100 δόσεις, αργά ή γρήγορα αργά ή γρήγορα κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ρύθμισης καθώς οι όροι για την παραμονή τους είναι τόσο αυστηροί, ώστε να είναι αδύνατο να τηρηθούν μέσα στο τόσο μεγάλο διάστημα που διαρκεί η τμηματική αποπληρωμή.

Προθάλαμος κατάσχεσης η νέα ρύθμιση

Από τη στιγμή δε που θα τεθούν εκτός ρύθμισης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι οποίες θα επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες. Κι αυτό διότι οι ίδιοι οι οφειλέτες, έχοντας υποβάλει αναλυτικές δηλώσεις εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης ταυτόχρονα με τις αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, θα έχουν διευκολύνει ήδη την Εφορία να δεσμεύσει άμεσα συγκεκριμένα ποσά εισοδημάτων ή συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία για την διασφάλιση της είσπραξης των οφειλομένων.

Αυτοφακέλωμα των φορολογούμενων

Ουσιαστικά, αν διαβάσει κανείς πιο προσεκτικά πίσω από τις γραμμές των νέων διατάξεων, θα διαπιστώσει, τελικά, ότι έχουν καταρτιστεί όχι με σκοπό να βοηθήσουν τους οφειλέτες να ξεχρεώσουν, αλλά με στόχο να διευκολύνουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων τους.

Οι διατάξεις για τις νέες ρυθμίσεις είναι, δηλαδή, τόσο αυστηρές που η απώλεια του δικαιώματος εξόφλησης των οφειλών σε δόσεις να επέρχεται πλέον πάρα πολύ εύκολα και κάθε οφειλέτης να βρίσκεται πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με μέτρα κατασχέσεων.

Με τις νέες διατάξεις για τις ρυθμίσεις οφειλών, καθιερώνονται αυστηρότατοι όροι για τη διατήρηση του δικαιώματος τμηματικής εξόφλησης των χρεών, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των νέων ρυθμίσεων. πιθανότατα αργά ή γρήγορα θα τους οδηγήσουν εκτός ρυθμίσεων, εξέλιξη η οποία θα έχει ως συνέπεια να ενεργοποιηθούν άμεσα σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Σε περίπτωση καθυστέρησηςπληρωμής μίας δόσης, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης αυτής. Η εκπρόθεσμη αυτή δόση, μαζί με την αναλογούσα προσαύξηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξοφλείται μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Δηλαδή εάν ένας οφειλέτης δεν πληρώσει τον μήνα Ιούλιο μια δόση της τάξεως των 500 ευρώ, τότε θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου το ποσό της καθυστερημένης δόσης των 500 ευρώ προσαυξημένο κατά 15% συν άλλα 500 ευρώ τη μηνιαία δόση του Αυγούστου.