Οσα πρέπει να ξερουμε για τα τεκμήρια, τους μισθούς και τα ρολόγια της ΔΕΗ

Μόλις αναγράψετε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ, θα διαπιστώσετε ότι το σύστημα υποβολής της φορολογικής δήλωσης σας εμφανίζει τη διεύθυνση. Μόλις αναγράψετε μισθό και φόρο που παρακρατήθηκε, γίνεται έλεγχος με τα όσα δήλωσε ο εργοδότης ενώ για το τσεκάρισμα των συντάξεων, τρέχει «διασταύρωση» με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. Βάλε και το ηλεκτρονικό μάτι σε τόκους καταθέσεων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και δάνεια τραπεζών και καταλήγεις εύκολα στο συμπέρασμα: ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί ήδη τις φορολογικές μας δηλώσεις.

Κι άλλες χρονιές, οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες κατακλύζονταν από δημοσιεύματα για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που δήθεν θα συλλάμβαναν τη φοροδιαφυγή. Όμως, οι περισσότερες από αυτές, ήταν στα σχέδια. Φέτος, φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει οργανωθεί καλύτερα καθώς διαθέτει και τα περισσότερα στοιχεία στην ιστορία του. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα ιδιωτικά σχολεία αναγκάστηκαν να στείλουν τα δίδακτρα των μαθητών και τους ΑΦΜ των γονιών τους, οι τράπεζες έχουν ενημερώσει για τα τοκοχρεολύσια που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν επίσης στείλει στοιχεία ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλές ακόμη επιχειρήσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;

  1. Θα αναγκαστείτε να δηλώσετε τον πραγματικό αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει ολόκληρη τη βάση δεδομένων από την εταιρεία ηλεκτρισμού και απλώς περιμένει να κάνει διασταυρώσεις. Αν δεν το κάνετε (ή αν επιλέξετε τη λύση του 999999999) μπορεί να κληθείτε για έλεγχο καθώς θα διαπιστωθεί ότι το ρολόι δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση που έχετε δηλώσει. Η εφορία ζητάει τον αριθμό του ρολογιού καταρχήν για να τσεκάρει ποιοι πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ το 2011 και ποιοι όχι. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πλήρωσαν αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους και τώρα φιλοδοξεί ότι θα τους βρει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Κατά τη δήλωση του γενικού γραμματέα, τα ρολόγια της ΔΕΗ δεν τα ζητούν για τα τετραγωνικά των σπιτιών. Άλλωστε, αν το κάνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το …χάος καθώς το ίδιο σπίτι εμφανίζεται με διαφορετικά τετραγωνικά στην εφορία και με διαφορετικά στη ΔΕΗ.
  2. Προσοχή στα τεκμήρια. Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια και δεν δήλωναν τα δάνεια από τις τράπεζες. Φέτος, αν πράξουν το ίδιο, μπορεί να κληθούν για εξηγήσεις. Ως γνωστόν, τα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ) προστίθενται στα υπόλοιπα τεκμήρια και συνθέτουν το τεκμαρτό σας εισόδημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το τεκμαρτό εισόδημα, τόσο περισσότερος είναι ο φόρος και τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσετε προνόμια όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το επίδομα τέκνων κλπ.
  3. Μην «ξεχάσετε» εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις. Μέσα από τις διασταυρώσεις θα ελεγχθεί αν αυτό που αποτυπώνεται στη φορολογική δήλωση είναι το ίδιο που φαίνεται και στη δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών υπηρεσιών του εργοδότη. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ θα καθυστερήσουν να υποβληθούν, είναι και ο λόγος για τον οποίο θα καθυστερήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων των μισθωτών.