Σχέδιο απαλλαγής από ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 25.000 ευρώ

Σχέδιο «ανάσα» για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 20.000-25.000 ευρώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση που είχε διατυπώσει σε πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περί απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, την οποία φαίνεται πως θα υιοθετήσει τελικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή δύο σχετικά νομοσχέδια, έως τις 15 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί διάταξη, που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν τζίρο έως και 20.000 – 25.000 ευρώ να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ.  Για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια εφορία. Μάλιστα, υπάρχουν και εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών ώστε το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 ευρώ.

Σήμερα, το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ, ανέρχεται στις 5.000 ευρώ, ενώ το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.

Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη ευρωζώνη είναι σήμερα μόλις κάτω των 25.000 ευρώ.

Τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει το επίμαχο σχέδιο νόμου:

-Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ.
-Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
-Θέσπιση ταχύτερης διαδικασίας για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.
-Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
-Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Πρόστιμα θα υποβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους, όταν:

-Δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα.
-Δεν υποβάλουν δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα.
-Δεν ανταποκριθούν σε αίτημα πληροφοριών της φορολογικής διοίκησης.
-Δεν συνεργαστούν στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.
-Δεν εγγραφούν ως φορολογούμενοι.
-Δεν συμμορφωθούν με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος και σε 15 μέρες θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για τον ίδιο λόγο και ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών.