Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι πρέπει να γράψουν στη δήλωση για να πληρώσουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος

Όσοι εισπράττουν φέτος αμοιβές για τις οποίες εκδίδουν αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») και, για τις εργασίες σας αυτές, έχουν έγγραφη σύμβαση με 1 έως και 3 εργοδότες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θεωρούνται ουσιαστικά από την Εφορία ως “μισθωτοί” και το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν φέτος θα είναι 500 ευρώ κι όχι 650 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και εφόσον έχουν έγγραφες συμβάσεις με περισσότερους των τριών εργοδοτών αλλά εισπράττουνε τουλάχιστον το 75% των συνολικών αμοιβών από έναν μόνο εργοδότη.

Τι θα γράψετε στον πίνακα 2

Εάν υπάγεστε στις παραπάνω περιπτώσεις τότε θα πρέπει, στον πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φορολογικής σας δήλωσης, να συμπληρώσετε έναν από τους κωδικούς 019 ή 020. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναγράψετε το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» που βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 019 ή 020, ώστε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟ 2013

Τα παραπάνω αφορούν στα φετεινά εισοδήματά σας. Επομένως, σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους 6 μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2013 αλλάξει το καθεστώς – είτε λόγω του ότι θα βρείτε και 4ο εργοδότη είτε λόγω του ότι, αν και έχετε περισσότερους από 3 εργοδότες, τα έσοδά σας από έναν εξ’ αυτών δεν θα έχουν υπερβεί το 75% των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων σας – η Εφορία θα σάς ζητήσει τα επιπλέον 150 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος του 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλετε το 2014.