Παραλογισμός: Ποιοι φορολογούμενοι δεν δικαιούνται τις 48 δόσεις της νέας ρύθμισης χρεών και γιατί

ο άκρον άωτον του παραλογισμού και της αδικίας συνιστά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν ασυνεπείς σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών και να μην επιτρέψει το ίδιο και σε όσους είναι αυτή τη στιγμή συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων!

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη αποκαλύπτεται μέσα από τις ίδιες τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Συγκεκριμένα, από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των νέων διατάξεων και της απόφασης του Γενικού Γραμματέα προκύπτει ότι:

1) Όσοι είχαν ρυθμίσει στο παρελθόν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο για τα έτη μέχρι και το 2012, αλλά έχασαν τις ρυθμίσεις εκείνες, επειδή ήταν ασυνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων, μπορούν να εντάξουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των χρεών τους στις νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αποκτώντας το δικαίωμα να τα αποπληρώσουν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 49 έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Αρκεί η απώλεια των παλαιών ρυθμίσεων να έχει επέλθει μέχρι και την 26η Απριλίου 2013.

2) Όσοι είχαν ρυθμίσει στο παρελθόν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο για τα έτη μέχρι και το 2012 και παρέμειναν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων των παλαιών εκείνων ρυθμίσεων, δεν μπορούν να εντάξουν το εναπομείναν υπόλοιπο των οφειλών τους στις νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να το εξοφλήσουν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις ή εναλλακτικά σε 49 έως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχασαν την παλαιά ρύθμιση μετά τις 26 Απριλίου 2013.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εντάξουν το εναπομείναν υπόλοιπο των οφειλών τους σε νέα ρύθμιση η οποία όμως θα προβλέπει αριθμό δόσεων μικρότερο ή ίσο του αριθμού των δόσεων που υπολείπονται από τις παλαιές ρυθμίσεις.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει μια ενεργή ρύθμιση χρεών στην οποία απομένουν 15 δόσεις, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, αλλά μόνο για 15 δόσεις.