Εντός Ιουνίου, ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη ρύθμιση χρεών

Εντός Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την υπαγωγή στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ έχουν βάλει «γκάζια» στο υπουργείο Εργασίας καθώς πλέον, με τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών να κατακρημνίζονται, την ανεργία να αυξάνεται και τη ρευστότητα στην αγορά να παραμένει ζητούμενο, όλο το βάρος έχει πέσει στα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και κατά την χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου τα έσοδα, τα ληξιπρόθεσμα και η ρύθμιση χρεών αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων.
Πρωτίστως, αναζητούνται έσοδα από τους μικρομεσαίους, αφενός γιατί τα χρέη είναι χαμηλά και συνεπώς μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφετέρου γιατί η ρύθμιση θα δώσει ανάσα και στους ίδιους τους εργοδότες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Capital.gr, χρέη έως 10.000 ευρώ διαθέτουν 982.872 οφειλέτες, στους οποίους αναμένεται να δοθούν επιπλέον δυνατότητες συμμετοχής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, και παρ’ ό,τι η υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης με έως 100 δόσεις σε όσους χρωστούν ποσά έως 5.000 ευρώ, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και του ΔΝΤ, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 10.000 ευρώ, πιάνοντας μια μεγάλη και σημαντική ομάδα επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων.  Είναι η ίδια ομάδα που θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει δάνεια από τις τράπεζες, εφόσον «κλείσει» οριστικά η συμφωνία των ταμείων, των οργανώσεων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κάτι που δεν θεωρείται και σίγουρο, καθώς δεν υπάρχει οριστική συμφωνία ούτε από την Τρόικα, ούτε όμως και από τις τράπεζες.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην αρμόδια ομάδα δράσης της Τρόικας από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη, στα τρία μεγάλα ταμεία, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, έως 5.000 ευρώ χρωστούν 760.729 οφειλέτες. Το συνολικό αρχικό χρέος των συγκεκριμένων, είναι 1,128 δισ. ευρώ. Από αυτά, σε διακοπή είναι 64.603 οφειλέτες, ποσών ύψους 73,422 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού μετά τη διακοπή, αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα και όχι ως εταιρείας. Βέβαια, στα ποσά πρέπει να προστεθούν οι προσαυξήσεις.
Αντίστοιχα, σε ρύθμιση βρίσκονται 97.891 οφειλέτες, συνολικού ποσού 222,634 εκατ. ευρώ.
Ομάδα στόχος, θεωρείται και αυτή που οφείλει από 5.001 έως 75.000 ευρώ. Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν από την ΗΔΙΚΑ, αυτοί είναι 519.081 άτομα ή νομικά πρόσωπα, και χρωστούν αρχικό ποσό ύψους 7,642 δισ. ευρώ.
Για την επιτυχία της ρύθμισης, σύμφωνα με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που επισκέφτηκε το υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, πρέπει αρχικά να ετοιμαστούν με γοργούς ρυθμούς οι μηχανογραφικές εφαρμογές, να θεσπιστεί απλοποιημένη διαδικασία για αιτήσεις τμηματικής εξόφλησης για οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ, καθώς και να ετοιμαστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο επικοινωνίας, προκειμένου να μάθους οι οφειλέτες και να ενταχθούν στη ρύθμιση. Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια σκληρή ρύθμιση, χειρότερη από όλες τις προηγούμενες, με δύσκολους όρους, όπως η άμεση διακοπή της με τη μη καταβολή δύο δόσεων, όμως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία, πριν από τα αναγκαστικά μέτρα, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
Εχθές, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση με την οποία δημιουργείται το Κέντρο Ελέγχου Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εντός του ΙΚΑ, που θα αναλάβει να εισπράττει τα έσοδα από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία. Το σχετικό σχέδιο νόμου έγινε γνωστό ότι αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε από την 1η Ιουλίου και μετά η ρύθμιση να τεθεί κανονικά σε εφαρμογή.
Τέλος, και με δεδομένη τη δραματική μείωση των εσόδων των ταμείων, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει με την επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Η απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ήταν ότι, αποτελεί πολιτική απόφαση να μην εφαρμοστεί το μέτρο, παρ’ ότι προβλέπεται στο Μνημόνιο. Ζητούμενο, παραμένει ο τρόπος που θα αναπληρωθούν έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ το 2013.