Ακίνητα: Φόρος με 33 συντελεστές

Την τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένουν εντός της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων να «κλειδώσει» το σχέδιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει:

1. Ο νέος φόρος ακινήτων θα επιβάλλεται από το 2014 χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο. Περαιτέρω, ο συντελεστής φόρου θα αυξομειώνεται με την εφαρμογή άλλων συντελεστών που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.

2. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ή του 1,5 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.