Σταδιακή κατάργηση απαγόρευσης πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία

Σταδιακή κατάργηση απαγόρευσης πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Καθημερινής της Κυριακής αλλά και της Real news υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης, το όριο των 200.000 αντικειμενικής αξίας που ισχύει σήμερα να μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ. Με προοπτική την απελευθέρωση της αγοράς σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την πρόταση, με την οποία συμφωνούν οι τράπεζες, το όριο θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά 50.000 ευρώ, με προοπτική την περαιτέρω πτώση του ορίου σε ένα εξάμηνο ή ένα έτος, έως ότου απελευθερωθεί πλήρως η αγορά.

Σημειώνεται πως η απαγόρευση των πλειστηριασμών ισχύει μονάχα για τις εμπορικές τράπεζες, κι όχι για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα πιέζει για άμεση άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ σε πρόσφατη έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου κάνει λόγο για κατάργηση του εν λόγω περιορισμού απο τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι το 25% των στεγαστικών δανείων μπήκε το 2012 σε καθυστέρηση, ενώ διαρκώς συρρικνώνεται ο αριθμός των πιστώσεων που εξυπηρετούνται κανονικά.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι ο θ.Σκορδάς δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι  Δεν τίθεται για την ώρα θέμα αλλαγής της απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

«Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».