Φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014

Ο φόρος στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνει στα 32 ευρώ για τιμή ζώνης 8.500 ευρώ

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια) χωρίς τελικά να εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
 
Κερδισμένοι, σε σχέση με το ειδικό τέλος, θα βγουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ένα μόνο ακίνητο μέχρι 150.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν λιγότερα, σε σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων που καταβάλλεται σήμερα. Υψηλότερες επιβαρύνσεις θα έχει η κατηγορία των ακινήτων αξίας 150.000 ευρώ έως 400.000, ενώ για τα ακριβότερα ακίνητα ο φόρος μειώνεται.
 
Ο φόρος στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνει στα 32 ευρώ για τιμή ζώνης 8.500 ευρώ.
 
Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα στις ακριβές περιοχές και όταν υπάρχει οίκημα. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 ευρώ (π.χ. ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα.
 
Νέες αντικειμενικές
 
Στο σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, θα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.