Η μεγάλη παγίδα με την εισφορά αλληλεγγύης στην οποία θα πέσουμε όλοι

 

Νομίζατε ότι είχατε ξεμπερδέψει με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επειδή έγινε παρακράτηση του ποσού από το μισθό ή τη σύνταξή σας; Πλανάστε. Οι περισσότεροι εξ’ ημών – ακόμη και συνταξιούχοι- θα εμφανιστούμε να χρωστάμε, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Δείτε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι και πόσα θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον.

 

  • Συνταξιούχοι δημοσίου: Παρά το γεγονός ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω του μισθού ή της σύνταξης έχει ενεργοποιηθεί από την 1/1/2012, για τους συνταξιούχους του δημοσίου, η παρακράτηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι 450.000 συνταξιούχοι του δημοσίου θα κληθούν τώρα να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό μαζεμένο μέσω του εκκαθαριστικού. 

 Το πρόβλημα για τους συνταξιούχους δεν είναι μόνο ότι δεν έγινε παρακράτηση στην κύρια σύνταξή τους. Είναι και το γεγονός ότι στην επικουρική, ούτως ή άλλως δεν έχει παρακρατηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι, όταν μέσω της φορολογικής δήλωσης θα γίνει η πρόσθεση της κύριας με την επικουρική, θα προκύψει και από εκεί «χρέος» το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο συνταξιούχος. Το ύψος της οφειλής θα είναι τουλάχιστον 1% επί της επικουρικής σύνταξης ενώ αν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε το χρέος ανεβαίνει στο 2%.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία που θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης είναι το ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες. Σε αυτούς δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση και θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματός τους.

Στην τρίτη κατηγορία, μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε φορολογούμενος. Είναι αυτός που έχει εισοδήματα από περισσότερες από μία πηγές. Δηλαδή:

  1. Ένας μισθωτός ο οποίος εισπράττει και ενοίκιο
  2. Ένας συνταξιούχος ο οποίος (εκτός της οφειλής που θα προκύψει λόγω του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης) εμφανίζει και τόκους καταθέσεων.
  3. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μερίσματα από εταιρείες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει όταν με την πρόσθεση των εισοδημάτων, αλλάξει το κλιμάκιο του φορολογούμενου. Δηλαδή:

  1. Φορολογούμενος με αποδοχές έως 12.000 ευρώ, αν ξεπεράσει το όριο έστω και κατά ένα ευρώ, θα πληρώσει 1% για όλο του εισόδημα και όχι μόνο για το ποσό άνω των 12.000 ευρώ
  2. Φορολογούμενος με αποδοχές από 12.000 έως 20.000 ευρώ πληρώνει 1%. Αν ξεπεράσει το όριο των 20.000 ευρώ ανεβαίνει στο 2%
  3. Πάνω από 50.000 ευρώ ο συντελεστής επί του συνολικού εισοδήματος ανεβαίνει στο 3% ενώ από 100.000 ευρώ και πάνω φτάνει στο 4%