Τι πρέπει να προσέξουμε στις φορολογικές δηλώσεις

Οι βεβαιώσεις αποδοχών, οι τόκοι καταθέσεων και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι μερικά από τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορλογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, όσοι προχωρήσουν σε αίτηση για χορήγηση κωδικών δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στην Εφορία για κλειδάριθμο, αλλά θα τους σταλεί ταχυδρομικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει «Το Βήμα», ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι πώς θα προμηθευτούν οι συνταξιούχοι τις βεβαιώσεις αποδοχών για το έτος 2012.

Άλλα Ταμεία τις δίνουν ηλεκτρονικά και άλλα τις στέλνουν με το ταχυδρομείο. Ηλεκτρονικά χορηγούν βεβαιώσεις αποδοχών το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, ενώ μέσω ταχυδρομείου θα σταλούν οι βεβαιώσεις στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ.

Τα ΚΕΠ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να εκτυπώνουν βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων και αυτό αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και αφού εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος να δίνουν βεβαιώσεις μόνο για ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου και τον Αριθμό Μητρώου Δίας. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να τους εξυπηρετήσουν.

Τόκοι καταθέσεων

Στους κωδικούς 659-660 είναι υποχρεωτική η αναγραφή τόκων άνω των 250 ευρώ ανά καταθέτη για το σύνολο των λογαριασμών του.

Όσοι έχουν καταθέσεις στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) δεν θα χρειαστεί να πάρουν βεβαιώσεις τόκων, καθώς τα στοιχεία θα σταλούν απευθείας στο ΚΕΠΥΟ για να τα συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις.

Καταθέτες στις υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να ζητήσουν βεβαίωση καταβολής τόκων 2012, αν και ορισμένες δηλώνουν έτοιμες να στείλουν και αυτές τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

Αριθμός Παροχής Ρεύματος

Στους κωδικούς 204, 205, 206 θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος για κάθε ακίνητο. Αν δεν υπάρχει ρολόι ρεύματος τότε συμπληρώνεται η ένδειξη 999999999 (εννιαψήφιος αριθμός), ενώ εάν έχει γίνει διακοπή παροχής ηλεκτρικού θα πρέπει να αναζητηθεί από παλαιότερο λογαριασμό ο αριθμός παροχής ΔΕΗ και να αναγραφεί.

Βάσει των στοιχείων αυτών θα γίνουν διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.

Νέοι φορολογούμενοι άνω των 18

Θα πρέπει υποχρεωτικά να βγάλουν ΑΦΜ είτε υποβάλουν δήλωση είτε όχι.

Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ενώ αν τα προστατευόμενα τέκνα είναι άνω των 18 ετών θα συμπληρωθεί ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους από τον γονιό.