Πώς θα λάβετε τις βεβαιώσεις για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τόκους καταθέσεων

Το σύστημα Taxis άνοιξε για να υποδεχτεί τις φορολογικές μας δηλώσεις αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας τις βεβαιώσεις αποδοχών. Κάποια ασφαλιστικά ταμεία θα στείλουν βεβαιώσεις μέσω ταχυδρομείου ενώ για κάποια άλλα θα πρέπει να επισκεφτούμε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα. Ο ιδιωτικός τομέας περιμένει εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για να εκδώσει βεβαιώσεις ενώ για τις τράπεζες δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα στείλουν «χαρτιά» για τους τόκους καταθέσεων.

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

1.Το ΙΚΑ εκδίδει μέσω Internet την βεβαίωση αποδοχών. Θα επισκεφτείτε τη σελίδαhttps://apps.ika.gr/eTax/ και θα πληκτρολογήσετε τον Αριθμό Μητρώου, τον Αριθμό Μητρώου Δίας, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και το έτος. Όλες οι πληροφορίες αναγράφονται πάνω στο ενημερωτικό σημείωμα γα την καταβολή της σύνταξής σας.

2.Ο ΟΓΑ επίσης θα ακολουθήσει την ηλεκτρονική οδό. Θα μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.oga.gr/apps/bebaiwsi_login.php. Θα χρειαστείτε και πάλι τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό μητρώου του ΟΓΑ, και τον ΑΦΜ. Προσοχή διότι υπάρχουν και εξαιρέσεις: Η εφαρμογή δεν ισχύει για τους δικαιούχους συντάξεων επιζώντων (χηρείας – ορφανικές), των οποίων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση κατοικίας τους.

3.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, και οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα περιμένουν το ταχυδρομείο

 

4.Το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ θα στείλει μέσω ταχυδρομείου.

 

5.Όσοι εισέπραξαν οικογενειακά επιδόματα μέσω του ΟΓΑ (πολυτεκνικά επιδόματα, τριτέκνων κλπ) θα πάρουν τη βεβαίωσή τους μέσω internetστη σελίδαhttp://www.oga.gr/vevaiosi_oikog/vevaiosi_oikog_login.php

 

6.Ο ΟΑΕΕ θα χρησιμοποιήσει το ταχυδρομείο και πριν από λίγο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση. «Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει τους συνταξιούχους του σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2012, τα εξής:

7.Στον ιδιωτικό τομέα, τα λογιστήρια περιμένουν και αυτά να εκδοθεί η εγκύκλιος για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης που θα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους. Οι ενδιαφερόμενοι, θα πάρουν τη βεβαίωση από το λογιστήριο της εταιρείας τους.

  • οι ως άνω βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά,
  • η αποστολή θα γίνει αμέσως μετά την αναμενόμενη έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών, περί του τύπου και του περιεχομένου των βεβαιώσεων αυτών,
  • οι βεβαιώσεις, παραλλήλως μπορούν να ζητούνται και από τα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ, μετά φυσικά την παραλαβή της εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών».  

 

8.Για τους τόκους των καταθέσεων, αναμένουμε την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο νόμος ορίζει ότι οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αποσταλούν στους φορολογούμενους όπως συμβαίνει και με τις βεβαιώσεις για τα δάνεια. Η εγκύκλιος θα αναφέρει ρητώς τι πρόκειται να συμβεί γι’ αυτό υπομονή μέχρι να εκδοθεί η εγκύκλιος.