Φορολογικός οδηγός για …18άρηδες

Από τα γκισέ της εφορίας καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες οι 18άρηδες για να πάρουν ΑΦΜ ενόψει της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι θα χρειαστούν κλειδάριθμο για να υποβάλλουν μέσω διαδικτύου τις φετινές τους δηλώσεις.

 

Σύμφωνα με euro2day.gr ήδη στις εφορίες άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές, οι οποίες αναπόφευκτα φέρνουν ένταση και εκνευρισμό, καθώς το προσωπικό που καλείται να εξυπηρετήσει χιλιάδες φορολογούμενους είναι περιορισμένο λόγω των αποχωρήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.

 

Με τον τελευταίο «πολυνόμο» οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών υποχρεούνται να εκδώσουν ΑΦΜ ακόμα και αν δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση. Το ΑΦΜ πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση του γονέα που εμφανίζει παιδιά 18 ετών ως προστατευόμενα μέλη.

 

Εάν ο νέος έχει κάποιο εισόδημα θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση ΑΦΜ είναι τα εξής:

 

-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για Έλληνες πολίτες και:

 

-Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου για αλλοδαπούς

 

-Επικυρωμένη εξουσιοδότηση, όταν το ΑΦΜ ζητείται για λογαριασμό του ενδιαφερομένου από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο

 

-Πιστοποιητικό γέννησης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος στερείται ταυτότητας (π.χ. ανήλικος).

 

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από όλους. Αυτό σημαίνει ότι 1.000.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφα τη δήλωση, θα πρέπει φέτος να σπεύσουν στις εφορίες για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο.

 

Όσοι έχουν παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxintet μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος. Όσοι δεν έχουν παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxisnet, θα πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία έκδοσης του κλειδάριθμου:

 

1ο βήμα: Εγγραφή

 

Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες / επιχειρήσεις / επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που επιθυμείτε.

 

2ο βήμα: Παραλαβή κλειδάριθμου

 

Τυπώνετε το σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου.

 

3ο βήμα: Ενεργοποίηση του λογαριασμού

 

Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού. Συμπληρώνετε: α) username και κωδικό (password) που επιλέξατε β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. Και ο λογαριασμός ενεργοποιείται.